Artvin merkez köylerinde halk hekimliği uygulamaları (Derleme,inceleme,tasnif)
Folk medicine practices in Artvin central villages(Compi̇lati̇on,review, classification)
- Tez No: 560372
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDAT BAHADIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Artvin, Halkbilimi, Halk Hekimliği, Sağlık, Hastalık, Tedavi
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Artvin Çoruh Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Artvin ve merkez köyleri kapsamında yapmış olduğumuz tezimiz bölgede uygulanan inanç ve pratikleri içermektedir. Giriş kısmında çalışmanın konusu, amacı ve yöntemi hakkında bilgiler verilmiştir. Birinci bölümde araştırma yapılan alan, Artvin'in tarihi, coğrafi, beşeri ve ekonomik yapıları hakkında genel bilgilendirme yapılmıştır. İkinci bölümde ise araştırmanın kavramsal çerçevesi hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde ise insan, hayvan ve bitki hastalıklarına karşı yapılan tedaviler hakkında bilgiler verilmiştir Dördüncü ve son bölümde ise; kullanılan malzemeler bitkisel, hayvansal, madensel ve diğer kullanılan malzemeler kendi içlerinde sınıflandırılarak hangi hastalıklarda kullanıldıkları yazılmıştır. Bu çalışmanın sonucunda Artvin'de yapılan uygulamaların unutulmasını engellemek ve çalışmanın halkbilimi ve halk edebiyatı alanında çalışma yapacak kişilere yararlı olması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Our thesis, which we made with in the context of Artvin and its central villages, includes belief sand practices in the region. In the introduction part of the study, the subject, purpose and method are given. In the first part, the general information about the historical, geographical, human and economic structure of Artvin, which is our research area, has been given. In the second part, the conceptual framework of our research is given. In the third section, information about treatment of human, animal and plant diseases is given. In the fourth and last section; The materials used are vegetable, animal, mineral and other used materials are classified in their own and which diseases are used. The result of this study is top revent the forgetting of the applications in Artvin and to make the study useful to the people who will work in folklore and folk literature. KeyWords: Artvin, Folklore, Folk Medicine, Health, Disease, Treatment