Polipropilen - poliamid polimerlerinin enjeksiyon şartlarının mobilya sanayisi için optimizasyonu
Optimization of injection conditions of polypropylene - polyamide polymers for furniture industry
- Tez No: 606199
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİN SARIPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Poliamid, polipropilen, sıcaklık, hız, basınç, Polyamide, Polypropylene, Temperature, Velocity, Pressure
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
POLİPROPİLEN - POLİAMİD POLİMERLERİNİN ENJEKSİYON ŞARTLARININ MOBİLYA SANAYİSİ İÇİN OPTİMİZASYONU Ayşe ASLANTAŞ Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Kasım 2019 Danışman: Prof. Dr. Emin SARIPINAR ÖZET Polipropilen ve poliamid kolay işlenebilirliği ve uygun fiyatı ile sanayicilere cazip gelmektedir. Birçok ev eşyasından oyuncaklara kadar çeşitli birçok alanda kullanılabilmektedir. Kullanılan hammadde, makine değerleri, operatör, kalıp, proses vb. nedenler parça kalitesini etkileyebilmektedir. Bu çalışmada bu polimerlerin kullanım parametreleri ve bu polimerler kullanılarak üretilen plastik parçalarda görülen hataların hangi sebepten kaynaklandığı belirlenerek, hangi yolla bertaraf edilebileceği anlatılmaktadır. Üretimi yapılan bütün plastik parçaların, sıcaklık değerleri, enjeksiyon basınç ve hız değerleri, ütüleme basınç ve hız değerleri, mal alma basınç ve hız değerleri, cetvel pozisyon değeri, soğuma zamanı, kalıp açma süreleri, malzeme gramajı, baskı süresi ayrı ayrı tespit edilerek, her parça için optimum veriler bulunmuştur. Basım yapılırken parçalardaki çekme oranlarına da dikkat edilmiştir. Parça basımında polipropilen ve poliamid hammaddeleri yanı sıra elastomer ve cam elyaf katkı olarak kullanılmıştır. Maliyet düşürme amacıyla, hareket alanı çok geniş olmayan bazı parçalarda, hatalı çıkan parçalar kırılarak tekrar kullanılmıştır. Kırma hammadde katma oranı her plastik parça için ayrı ayrı denenerek bulunmuştur. Denemeler yapılırken hava koşulları da göz önüne alınmıştır. Sıcaklık ve soğukluğun parçayı nasıl etkilediği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
OPTIMIZATION OF INJECTION CONDITIONS OF POLYPROPYLENE - POLYAMIDE POLYMERS FOR FURNITURE INDUSTRY Ayşe ASLANTAŞ Erciyes University, Graduate School of Natural and Applied Sciences Master Thesis, November 2019 Supervisor: Prof. Dr. Emin SARIPINAR ABSTRACT Polypropylene and polyamide are attractive to industrialists with their easy processability and reasonable price. It can be used in many fields ranging from many household items to toys. Used raw materials, machine values, operator, mold, process and so on. reasons can affect part quality. In this study, the usage parameters of these polymers and the ways in which the defects seen in the plastic parts produced using these polymers can be determined by determining the reason and the ways in which they can be eliminated are explained. Temperature values, injection pressure and speed values, ironing pressure and speed values, receiving pressure and speed values, ruler position value, cooling time, mold opening times, material weight, printing time are determined separately for optimum data were found for the part. During the printing process, the drawing ratios of the parts were also taken into consideration. Polypropylene and polyamide raw materials as well as elastomer and glass fiber additives were used in the part printing. For the purpose of cost reduction, some parts with not very wide range of motion were broken and used again. The added rate of crushing raw materials was found by testing for each plastic part separately. The weather conditions were also taken into consideration during the experiments. It has been observed how temperature and cold affect the part.