Roman amphitheatres in Anatolia
Anadolu'da Roma anfitiyatroları
  1. Tez No: 62895
  2. Yazar: FULYA ONRAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SUNA GÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Anfitiyatrolar, Roma oyunları, Küçük Asya, Bergama, Kyzikos, Anazarbus, Romalılaşma vı, Amphitheatres, Roman Games, Asia Minor, Pergamon, Cyzicus, Anazarbus, Romanization IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
oz ANADOLU'DA ROMA ANFITIYATROLARI Onrat, Fulya Yüsek Lisans, Mimarlık Tarihi Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Suna Güven Haziran 1997, 172 sayfa Bu çalışma, anfitiyatronun ve ona bağlı olarak oyunların İtalya ve Küçük Asya'daki kökenlerini incelemiştir. Bu çalışmanın ana amacı dünyada geniş bir biçimde kabul görmüş bu mimari yapının Anadolu'daki örneklerinin azlığının nedenlerini bulmaktır. İmparatorluk döneminde gladyatör oyunlarının (mtınera), vahşi hayvan dövüşlerinin (venationes) ve su üstünde savaş oyunlarının (naumachiae) halk arasında çok popüler olduğu ve buna bağlı olarak Roma imparatorluğunun hemen heryerinde pekçok anfitiyatronun inşa edildiği bilinmektedir. Yine de hernekadar oyunlar Anadolu'da da çok popüler olsa da anfitiyatrolara ait arkeolojik buluntular yalnızca üç yerde bulunmuştur: Bergama, Kyzikos ve Anazarbus'ta. Bunun nedenini anlamak içinRomalıların Yunan dünyası üzerindeki artan egemenliği ve Küçük Asya'nın Romalılaştırılması çabalan bölgenin mimari gelenekleriyle birlikte incelenmiştir. Çalışma sırasında bu üç kentin tarihleri de ayrıca dikkate alınmıştır. Sonuçta bölgenin ekonomik durumu, eşit olmayan kentleşme ve nüfus dağılımıyla birlikte yerel halkın geleneksel yaşama biçimi ve Küçük Asya'da yer alan eyaletlerin Roma ile olan kaypak ilişkilerinin bu duruma etki ettikleri gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ROMAN AMPHITHEATRES IN ANATOLIA Onrat, Fulya M. A., Department of History of Architecture Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Suna Güven June 1997, 172 pages This study examines the origins of the amphitheatre and the games related to it in Italy and Asia Minor. The main aim of the study is to find reasons for the scarcity of this widely diffused architectural type in Asia Minor. It is known that the games including the gladiatorial combats (miinerd), wild beast shows (venationes), and mock naval battles (naiimachiae) were very popular among the populace during the imperial period and many amphitheatres were built around the Roman empire. However, although the games were also very popular in Asia Minor the archaeological record reveals only three Roman amphitheatres, which were located in Pergamon, Cyzicus and in Anazarbus. In order to understand why this is so, the increasing supremacy of mthe Romans in the Greek world and the Romanization process of Asia Minor are studied together with an assessment of the architectural traditions. The history of these three cities is also taken into consideration during the study. As a result, the economic situation, the uneven urbanisation and the distribution of population, the traditional lifestyle of the inhabitants and the varying relationship with the Romans were determined as the factors that affected the building of amphitheatres in Asia Minor.