Farklı dozlarda kalsiyum ve bor uygulamalarının patates yumru verimleri ve kalitesi üzerine etkilerinin belirlenmesi
Determination of the effects of calcium and boron applications on yi̇eld and quality of potato
  1. Tez No: 606314
  2. Yazar: CENGİZ TEZCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Patates, Kalsiyum, Bor, Verim, Potato, Calcium, Boron, Yield
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
“FARKLI DOZLARDA KALSİYUM VE BOR UYGULAMALARININ PATATES YUMRU VERİMLERİ VE KALİTESİ ÜZERİNE ETKİLERİNİN BELİRLENMESİ”Cengiz TEZCAN Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Ekim 2019 Danışman: Prof. Dr. Osman SÖNMEZ ÖZET Patates verim ve kalitesi üzerine Kalsiyum (Ca) ve Bor (B) elementlerinin etkisi oldukça önemlidir. Nevşehir bölgesinde patateslerde yaygın uygulanan farklı gübreleme alışkanlıkları bulunmaktadır. Bölge çiftçilerinin uyguladığı klasik gübreleme ile toprak analiz sonuçlarına göre belirlenen modern gübreleme metodu karşılaştırılmıştır. Klasik ve Analize dayalı bilimsel, uygulanan bitki besin maddelerinin verim ve kaliteye etkisinin ortaya konması hedeflenmiştir. Bu uygulamalar ile Ca (0, 3, 6, 9 kg Ca/da) Kalsiyum Nitrat[Ca(NO3)2] olarak ve B (0, 0,3, 0,6 kg B/da) Borik asit [H3BO3] olarak, gübrelerinin patates verim ve kalitesi üzerine etkisi 2 yıllık tarla denemesi ile araştırılmıştır. Sonuçlar, uygulanan farklı Ca ve B dozları bitkinin verim ve kalitesi üzerine istatistiksel olarak bir artışın olmadığı göstermiştir. Her ne kadar bazı artışlar olsa da bunlar istatistiki olarak bir anlam ifade etmemiştir.
Özet (Çeviri)
DETERMINATION OF THE EFFECTS OF CALCIUM AND BORON APPLICATIONS ON YİELD AND QUALITY OF POTATO Cengiz TEZCAN Erciyes University, Graduate School of Natural and Applied Sciences Master Thesis, November, 2019 Supervisor: Prof. Dr. Osman SÖNMEZ ABSTRACT The effects of Calcium (Ca) and Boron (B) elements on potato yield and quality are very important. There are different fertilizing habits widely applied in potatoes in Nevşehir region. The classical fertilization method applied by the farmers of the region and the modern fertilization method determined according to soil analysis results were compared. The aim of this course is to determine the effect of scientific and applied plant nutrients on yield and quality of potato. Our studies were conducted as a field experiment with two years using treatments; doses of Ca (0, 3, 6, 9 kg Ca /da) as Calcium Nitrate [Ca (NO3) 2] and doses of B (0, 0.3, 0.6 kg B /da) as boric acid [H3BO3]. As a result, it was determined that there was statistically no effect of different Ca and B doses on yield and quality of potate. Although there were some increases on the yield upon the treatments, however, those increases were not statistically significant.