Develi Ovası topraklarının yarayışlı ve toplam fosfor içeriklerinin belirlenmesi
Determination of the available and total phosphorus contents of Develi Plain soils
- Tez No: 606315
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN SÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Develi Ovası, toprak, yarayışlı fosfor, toplam fosfor, Develi Plain, Soil, available phosphorus, total phosphorus
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
DEVELİ OVASI TOPRAKLARININ YARAYIŞLI VE TOPLAM FOSFOR İÇERİKLERİNİN BELİRLENMESİ Yağmur ÇETİN Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Kasım 2019 Danışman: Prof. Dr. Osman SÖNMEZ ÖZET Tarımsal üretim için fosfor en önemli makro besin elementlerindendir. Fosforun yarayışlılığı birçok toprak özelliği tarafından etkilenmektedir. Bu çalışma Develi Ovası'nda 71367,21 ha alanda yarayışlı ve toplam fosfor içeriğini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Bu amaçla araştırma alanını temsil edebilecek şekilde 288 noktadan 0-30, 30-60, 60-90 cm derinliklerden toprak örneği alınarak fosfor içerikleri belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre topraklarda bulunan toplam fosfor miktarı oldukça yüksek (582-556 mg/kg) düzeylerde bulunmuş olup bitkiye yarayışlı fosfor miktarı ise orta ve düşük (77,1-51,1 mg/kg) seviyelerde olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
DETERMINATION OF THE AVAILABLE AND TOTAL PHOSPHORUS CONTENTS OF DEVELI PLAIN SOILS Yağmur ÇETİN Erciyes University, Graduate School of Natural and Applied Sciences Master Thesis, November 2019 Supervisor: Prof. Dr. Osman SÖNMEZ ABSTRACT For agricultural production phosphorus is one of the most important macronutrient elements. The availability of phosphorus is affected by soil characteristics. This study was carried out to determine the available and total phosphorus content in a 71367,21 hectar area at Develi Plain soils. For that purpose the phosphorus content of soil samples were taken from 288 spots and three different depths 0-30, 30-60, 60-90 cm in order to represent the research area. According to the research results, the total amount of phosphorus content in the soil was quite high (582-556 mg/kg) and the for the plants available phosphorus was of medium and low amount (77,1-51,1 mg/kg).