Talaşlı imalat sektöründe risk analizi
Risk analysis in machining operations
- Tez No: 606335
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KOKANGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: FMEA, DOGY, Risk Analizi, Metal Sektörü, AHP, FMEA, Behavior Based Safety, Risk Analysis, Metal Industry, AHP
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu çalışmada metal sektöründe faaliyet gösteren bir firmada Hata Türü ve Etkileri Analizi (FMEA) yöntemi ile risk analizi yapılarak bu alanda ortaya çıkabilecek tehlikeler gösterilmiş, önlenmeye veya azaltılmaya çalışılmıştır. Sistem Davranış Odaklı Güvenlik Yönetimi (DOGY) ile incelenerek güvensiz davranışlar tespit edilmiştir. Güvensiz davranışların değerlendirilebilmesi için FMEA ve Analitik Hiyerarşi Prosesi (AHP) yöntemlerinden faydalanılmıştır. FMEA ile elde edilen Risk Öncelik Sayısı (RÖS) ile AHP ile elde edilen puanlar birleştirilerek tehlikeleri değerlendirebilmek için farklı bir yaklaşım sunulmuştur. Bu yaklaşım ile elde edilen en önemli üç tehlikeli davranış, dalgınlık, hızlı hareket etme ve makineden çıkan talaşı el ile ayırma olarak tespit edilmiştir. Çalışmanın sonucunda metal sektöründe karşılaşabileceğimiz önemli tehlikeler ve önlenebilmeleri için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the risk analysis of a company operating in the metal sector has been performed by using the Failure Mode and Effect Analysis(FMEA) method and the risks that may arise in this field have been shown, prevented or reduced. System was examined and insecure behaviors were determined with Behaviour Based Safety System. FMEA and Analytic Hierarchy Process (AHP) methods were used to evaluate insecure behaviors. A different approach was presented to evaluate the hazards by combining the number of Risk Priority Number (RPN) obtained with FMEA and the scores obtained with AHP. The three most important dangerous behaviors obtained with this approach were determined as pensiveness, fast moving and manual separation of the sawdust from the machine. As a result of this study, important dangers that we may face in metal sector and suggestions for preventing them are presented.