Manyetik nanokatalizör kullanarak polifenol eldesi
Obtaining polyphenols using magnetic nanocatalyst
- Tez No: 606339
- Danışmanlar: PROF. DR. ERTUĞRUL ŞAHMETLİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Nanokatalizör, Polifenol Türevi, Yeşil Kimya. Manyetik Nanokatalizör, Polimerizasyon, Nanocatalyst, Polyphenol Derivative, Green Chemistry. Magnetic Nanocatalyst, Polymerization
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
MANYETİK NANOKATALİZÖR KULLANARAK POLİFENOL ELDESİ Ayşe KAYIM Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Kasım 2019 Danışman: Prof. Dr. Ertuğrul ŞAHMETLİOĞLU ÖZET Enzim polimerizasyonunda, katalizörün nano boyutta değerlendirilmesiyle birlikte yüksek maliyet problemi, katalizör ömrünün kısalığı, çevreye ve insana olan zararlarının ortadan kaldırılması amaçlanmaktadır. Geliştirilecek olan manyetik nanokatalizör kullanımıyla polimerizasyon yöntemi zenginleşecek, yeşil kimyaya katkı sağlanacaktır. Bu çalışmada Fe3O4@APTES@GA@HRP manyetik nanokatalizör üretildi. Monomer olarak 4-nitro -1,2 fenilendiamin kullanıldı. Manyetik nanokatalizörle polifenol elde edildi. Elde edilen polifenolün pH, sıcaklık ve çözelti koşulları tespit edildi. Üretilen polimerin karakterizasyonu, FT-IR,1H-NMR ve GPC ile yapıldı. Kullanılan nanokatalizör, SEM, EDX, EDX maping, FT-IR ile karakterize edildi. Katalizörün yapısında değişiklik olmadığı tespit edildi. Böylece katalizörün tekrar tekrar kullanılabileceği ve yeşil kimyaya katkı sağlayacağı ortaya çıktı. Sonuçlar literatürle karşılaştırıldı.
Özet (Çeviri)
OBTAINING POLYPHENOLS USING MAGNETIC NANOCATALYST Ayşe KAYIM Erciyes University, Graduate School of Natural and Applied Sciences Master Thesis, November 2019 Supervisor: Prof. Dr. Ertuğrul ŞAHMETLİOĞLU ABSTRACT In enzyme polymerization, it is aimed to eliminate the high cost problem, short life span of the catalyst, and the damage to the environment and humans by evaluating the catalyst at the nano dimension. Polymerization method will be enriched with the use of magnetic nanocatalyzer which will be developed and will contribute to green chemistry. This study produced a magnetic nanocatalyzer Fe3O4@APTES@GA@HRP. 4-nitro -1,2 phenylenediamine was used as the monomer. Polyphenol was obtained by magnetic nanocatalyzer. Polyphenol was obtained by magnetic nanocatalyzer. The pH, temperature and solution conditions of the resulting polyphenol were determined. Characterization of the polymer produced was done with FT-IR,1H-NMR and GPC. The nanocatalyst used was characterized by SEM, EDX - EDX mapping, FT-IR. It was determined that there was no change in the structure of the catalyst. Thus it was revealed that the catalyst could be used repeatedly and its contribution to green chemistry. Results compared to literature