Türkiye'de KOBİ kredilerinin ekonomik büyüme, dış ticaret ve istihdam üzerindeki etkisi: Ampirik bir çalışma
The effect of SME loans on economic growth, foreign trade and employment in Turkey: An empirical study
- Tez No: 606409
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİHA ENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Economics, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: KOBİ, Ekonomik Büyüme, İstihdam, Dış Ticaret Hacmi, VAR Analizi, SME, Economic Growth, Employment, Foreign Trade Volume, VAR Analysis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Günümüzde, küçük ve orta büyüklükteki işletme (KOBİ)'lerin önemi büyüktür ve giderek artmaktadır çünkü hem dünyada hem Türkiye'deki işletmelerin yaklaşık %90'nu KOBİ'ler oluşturmaktadır. Bu çalışmanın amacı, KOBİ kredilerinin ekonomik büyüme, dış ticarete ve istihdam üzerindeki etkisi hem teorik hem de ampirik olarak incelemektir. Bu kapsamda, Türkiye'de 1998-2018 yıllarına ait KOBİ kredileri, istihdam, ekonomik büyüme ve dış ticaret hacmi verileri kullanılarak Vektör Otoregresif model (VAR) ile değişkenlere yönelik ilişki durumları analiz edilmiştir. VAR analizi öncesinde ise değişkenler için birim kök testlerinden Augmented Dickey Fuller (ADF) ve Philips Perron (PP) testleri kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre birinci derecede birim köke olan değişkenler analizden elde edilen bulgular ışığında istihdam, ekonomik büyüme ve dış ticaret hacmi KOBİ kredilerini etkilemektedir ve aralarında pozitif bir ilişki söz konusudur ve istatistiksel olarak anlamlıdır.
Özet (Çeviri)
Today, small and medium-sized enterprises (SMEs) 's is a great and growing importance of both because both constitute about 90% of SMEs in the business world in Turkey. The aim of this study is to examine the effect of SME loans on economic growth, foreign trade and employment both theoretically and empirically. In this context, SME lending in Turkey started the year 1998-2018, employment, Vector Autoregressive model using data on economic growth and foreign trade volume (VAR) relationship towards the state variables were analysed. Before the VAR analysis, Augmented Dickey Fuller (ADF) and Philips Perron (PP) tests were used for the variables. According to the results of the analysis, the variables that are first-degree unit root, employment, economic growth and foreign trade volume affect the SME loans and there is a positive relationship between them and it is statistically significant.