Innovative design of coaxial helicopter
Yenilikçi bir koaksiyel helikopterin tasarımı
  1. Tez No: 606466
  2. Yazar: BURAK ŞAVKIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET HANİFİ DOĞRU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uçak Mühendisliği, Aircraft Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Eş eksenli helikopter, Tasarım, Akış Analizi, Coaxial Helicopters, Design, Flow Analysis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uçak ve Uzay Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZET YENİLİKÇİ BİR KOAKSİYEL HELİKOPTERİN TASARIMI ŞAVKIN, Burak Yüksek Lisans Tezi, Uçak ve Uzay Mühendisliği Danışman: Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Hanifi DOĞRU Aralık 2019 57 sayfa Bu çalışmanın amacı eş eksenli helikopter tasarımına yeni bir bakış açısı getirerek eş eksenli helikopteri kuyruksuz olarak tasarlamaktır. Kuyruk rotor sistemi döner kanatlı hava taşıtlarında sürekli problemlere neden olmuştur. Bu nedenle ilk olarak literatürde bulunan eş eksenli helikopterler ile ilgili çalışmalar incelenmiş ve bunların detayları çalışmanın içerisinde sunulmuştur. Çalışmanın hedefine uygun olacak şekilde, tek pervane ve çoklu pervane sistemlerinin itme güçlerini elde edebilmek için akış analizleri gerçekleştirilmiştir. Analizlerde itme gücünü elde edebilmesinde amaç parametrelerinden yüzey parametreleri kullanılmıştır. Yapılan analizler pervanelerin değişken dönme sayıları esas alınarak yapılmıştır. Bu şekilde pervanenin verilen rpm'lerde ne kadar itme gücü elde edebileceği belirlenmiştir. Bunlara ek olarak, analiz sonuçları teorik hesaplamalar ile doğrulanmıştır. Hata oranları incelendiğinde hem teoriden hem analizlerden elde edilen sonuçların anlamlı olduğu görülmektedir. Eş eksenli çoklu pervane sisteminden elde edilen sonuçlar incelendiğinde tek pervaneli sisteme göre daha fazla itme gücü elde edilebileceği tespit edilmiştir. Gerçekleştirilen analizler hesaplamalar ile doğrulandıktan sonra kuyruksuz eş eksenli helikopter tasarımı yapılmıştır. Gerçekleştirilen tasarım ile daha güvenli bir sistem tasarlanmış olmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INNOVATIVE DESIGN OF COAXIAL HELICOPTER ŞAVKIN, Burak M.Sc. in Aircraft and Aerospace Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Mehmet Hanifi DOĞRU December 2019 57 pages The aim of this study is to design a coaxial helicopter without tail by introducing a new perspective to coaxial helicopter design. The tail rotor system has caused continuous problems in rotary wing aircraft. For this reason, the studies related to the coaxial helicopters in the literature have been examined and the details of these have been presented in the study. In accordance with the objective of the study, flow analyzes were performed to obtain the thrust forces of single propeller and multiple propeller systems. In the analysis, surface parameters which are one of the objective parameters were used to obtain the thrust force. The analyzes were carried out based on the variable number of rotations of the propellers. In this way, it was determined how much thrust the propeller can obtain at the given rpm. In addition, the results of the analyzes were validated by theoretical calculations. When the error rates are examined, it is seen that the results obtained from both theory and analysis are significant. When the results obtained from the coaxial multi-propeller system were examined, it was found that more thrust can be obtained than the single-propeller system. After the analyzes were verified with calculations, tailless coaxial helicopter design was made. With the realized design, a more secure system was designed.