hema-silikon hidrojel kompozisyonlarının üretimi, karakterizasyonu ve optik-fiziksel özelliklerinin incelenmesi
Production, characterization and analysis of optical-physical properties of phema-silicone hydrogel compositions
- Tez No: 606468
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Kontrollü salım, kontak lens çeşitleri, pHEMA, Silikon, Controlled release, contact lens types, pHEMA, Silicone
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Optik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışmada geleneksel hidrojel materyali pHEMA hidrojel ve silikon hidrojel olmak üzere iki tür kontak lens malzemesinin kullanılabilirliği ve karakterizasyonu incelenmiştir. Silikon Hidrojel; pHEMA'ya hidrofobik bir monomer içeren silikon TRIS'in (3-tris(trimethylsilyloxy)silylpropyl 2-methylprop-2-enoate) eklenmesinden elde edilir. Hidrojellerin karakterizasyonları Raman, geçirgenlik, sürtünme katsayısı, mekanik özellikler, ıslanabilirlik, yüzey topografisi, şişme kinetiği açısından karakterize edilerek uygun kompozisyonun belirlenmesi genel olarak incelenmiş olup okuyucuya temel bir kaynak olması hedeflenmiştir. Daha önce yapılmış olan çalışmalar kronolojik olarak okuyucuya verilmiş ve sonunda genel bir değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the usability and characterization of two types of contact lens materials, conventional hydrogel material, pHEMA hydrogel and silicone hydrogel, were investigated. Silicone Hydrogel; It is obtained by adding silicon TRIS (3-tris (trimethylsilyloxy) silylpropyl 2-methylprop-2-enoate) containing a hydrophobic monomer to pHEMA. Characterization of hydrogels Raman, permeability, coefficient of friction, mechanical properties, wettability, surface topography, swelling kinetics in terms of characterization of the determination of the appropriate composition is generally investigated and aimed to be a basic resource to the reader. Previous studies were given to the reader chronologically and a general evaluation was made at the end.