Secâvendî'nin vakf ve ibtida sisteminde Vakf-ı Mücevvez
Waqf Mucavvaz in Secavendi's system of waqf and ibtida
  1. Tez No: 606480
  2. Yazar: MAŞİTE EGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULMECİT OKCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'an-ı Kerim, Secavendi, Vakf-ı Mücevvez, Vakf, İbtida, Holy Quran, Secavendi, Waqf Mucavvaz, Waqf, Ibtida
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Nüzulünden günümüze kadar Müslümanlar, Allah'a iyi bir kul olmak için hayat rehberi olan Kur'an-ı Kerim'i en iyi şekilde anlamaya çalışmış ve bunun için çeşitli yöntemler ortaya koymuşlardır. Bu yöntemler günün gereksinimlerine göre değişiklik arz etmektedir. Yöntemlerden biri de, Kuran-ı Kerim'deki vakıf ve ibtidalardır. Kuran Kerim'i anlamak için, vakf ve ibtidalara ihtiyaç vardır. Secâvendî gibi büyük bir âlimin İlahiyat camiasında tanıtılması ve Tefsir İlmine katkılarının ortaya çıkarılması; Vakf-ı Mücevvez olgusunun ayetlerin anlamlarını yansıtması ve ayetlerde ne gibi değişikliklere ve hatta hükümlere sebebiyet verdiğinin ortaya çıkarılması için bu tezde vakf ve ibtida konusunu çalışmaya karar verdik. Çalışmamız giriş, bir bölüm ve sonuç olmak üzere üç kısımdan oluşmaktadır. Girişte konunun önemi, amacı ve yöntemi üzerinde durmaya çalıştık. Vakf, ibtida, istinaf kelimelerinin sözlük ve terim manasına değinerek, vakıf ve ibtida ilminin tarihi süreci önemi ve gayesini açıklamaya çalıştık. Secavendi'nin vakflarla alakalı caiz gördüğü ayetlere, bu ayetlerin anlamına ve İlelül Vukuf adlı eserinden kesitlere değindik. Sonuç bölümünde ise konunun genel bir değerlendirmesini yapmaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
From the revelations to these days, Muslims have tried to understand the Holy Quran, which is a life guide to be a good prayer in the best manner and have revealed variety of methods for comprehending it. These methods differ by the needs of today. One of these methods is waqf and ibtida in Holy Quran. As to understand Quran waqf and ibtida is essential. For hereby thesis, we decided to study waqf and ibtida in order to introduce a great scholar Secâvendî and reveal his contributions for İslamic hermeneutics to the Religious Studies community, also to project the meaning of the verses by the help of ' Waqf Mucavvaz ' and to ascertain how it causes changes in verses and even in their provisions. Our study consists of three parts. These are introduction, develeopment and conclusion parts. In introduction part, we tried to emphasize the importance, purpose and method of the subject. We tried to explain waqf and ibtida by referring to the terminological and lexical meaning of the concepts 'waqf, ibtida and istinaf' also tried to explain the purpose and chronological importance of waqf and ibtida discipline on waqf that Secavendi reckons licit, the meaning of the verses by using sections from his work named 'İlelul Vukuf'.In conclusion part, we tried to form an overall assessment of the main subject.