Martın Heidegger'de insan ve eğitim sorunu
The problem of human and education in Martin Heidegger
- Tez No: 606564
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA CİHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Heidegger, insan, varlık, varoluş, eğitim, Heidegger, human, existence, being, education
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Amaç: Araştırmada varoluşçu filozof Martin Heidegger'in insan ve eğitim sorununa bakışını incelemeyi amaçladık. Yöntem: Araştırmada nitel araştırma modeli kullanılmıştır. Çalışmada elde edilen veriler betimsel araştırma deseni içerisinde çözümlenmiştir. Bu veriler, yazılı doküman analizi tekniği ile oluşturulmuştur. Araştırmamızda örneklem olarak ele aldığımız Martin Heidegger'in kendi eserleri ve Heidegger'in felsefesi üzerine yazılmış kitaplar, makaleler veri kaynaklarımız olmuştur. Tüm bu analiz sürecinin sonunda, elde edilen verilerden bilimsel araştırma yöntemlerine uygun bir şekilde çıkarım ve yorumlamalarda bulunulmuştur. Bulgular: Heidegger için insan, modern çağ ve teknolojinin ilerlemesi ile beraber yeniden ele alınması gereken bir konudur. İnsanı çözümleyebilmek aslında varlığın ne olduğunu sorgulamakla ve varlıkla insan arasındaki ilişkinin incelenmesi ile mümkündür. Heidegger'e göre eğitim, öğrencinin varoluşunun farkına varabilmesini sağlamalıdır. Bu da öğrencinin sorgulama ve düşünme gücünü ortaya çıkarabilecek hakiki eğitimden geçmektedir. Sonuç: Heidegger'e göre insan, kendine ait olanı bulabilmeli, otantik olma ile kendi özünü oluşturmalıdır. Ona göre, eğitimin temelinde sorgulama ve düşünme yer almaktadır. Bu bağlamda hakiki eğitim, insanın otantikliğine ulaşabilmesindeki en önemli aşamalardan bir tanesidir. Bu da eğitim ile öğrencinin anlama, yorumlama ve sorgulama gücünün ortaya çıkabilmesine bağlıdır. Eğitim, öğrencilerin hem hakikate ulaşabilmeleri adına hem de kendilerini tanıyarak, içlerinde bulunan gizilgücü açığa çıkarabilmelerini sağlamalıdır.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, it was aimed to examine the view of the existentialist philosopher Martin Heidegger on the human and educational problem. Method: I have used the qualitative research methodology in this work and the data ı have produced have been resolved in a descriptive research pattern. The data have been fixed through written document analysis technique. Our data resources mainly consist of our sample case Martin Heidegger, his pieces of work and those works that are related to his work such as books, textbooks and papers. As a result of this analysis process an inference and an interpretation have been deduced in accordance with the scientific methodology. Findings: Heidegger regards Human Being as a subject which has to be revisited with respect to the modern era and the technological development. To be able to analyze Human Being is to question Existence and is to understand the relation between Existence and Human Being. According to him education should make someone realize his or her own existence and this is only possible with an education that enables one's investigative power. Results: According to Heidegger Human Being should find the one that belongs to him and create his own essence with the help of the authentic. The essence of education, on the other hand, is investigation and thought. On this context the actual education is crucial to reach authenticity and this could only happen through enabling the power of understanding, investigation and interpretation. Education should provide the student with the capacity of finding the truth by making them discover their inner strength.