Ortaokul 8. sınıf öğrencilerinin meslek kararı verme yetkinlikleri ile algılanan sosyal destek arasındaki ilişkinin incelenmesi
Study of the relationship between career decision making competence of middle school 8th grade students and perceived social support
- Tez No: 606577
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET KÖK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yetkinlik, meslek kararı verme yetkinliği, sosyal destek, algılanan sosyal destek, Competence, career-decision-making competence, perceived social support
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Bu araştırmada meslek kararı verme yetkinliği ile algılanan sosyal destek arasındaki yordayıcı ilişkilerin belirlenmesi ve meslek seçiminde karar verme süreçlerinde yetkinliğin algılanan sosyal destek sistemlerinde rol oynayıp oynamadığının incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. İlişkisel tarama modeli iki yada daha fazla değişken arasındaki değişimin varlığını veya derecesini belirlemeye çalışan araştırmalardır. Çalışma grubunun seçiminde küme ve uygun örnekleme yöntemleri kullanılmıştır. Bu amaçla araştırmanın çalışma grubunu Erzurum il merkezindeki ortaokullarda öğrenim görmekte olan 736 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Meslek Kararı Verme Yetkinlik Ölçeği, Algılanan Sosyal Destek Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, meslek kararı verme cinsiyete göre anlamlı farklılaşma göstermediği tespit edilmiştir. Buna karşın meslek kararı verme yetkinliğinin, anne-babanın gelir düzeyi, anne-baba eğitim düzeylerine göre anlamlı farklılaşma gösterdiği bulunmuştur. Bununla birlikte meslek kararı verme yetkinliğinin algılanan sosyal desteği anlamlı düzeyde yordadığı belirlenmiştir. Sonuç: Araştırmadan elde bulgular doğrultusunda, bireylerin algıladıkları sosyal desteğin meslek kararı verme yetkinliğini, etkileyen önemli birer faktör olduğu söylenebilir. Bu araştırmadan hareketle meslek kararı verme yetkinliğinde erken yaşta yapılacak meslek seçimleri için ailenin, arkadaşın ve öğretmenin rol oynadığı, mesleki rehberlik çalışmalarında bunlara dikkat edilerek uygun yönlendirme ve yerleştirmelerin yapılmasının yararlı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
January 2019, 88 Pages Purpose: In this study, determination of the precursor relationships between capability for career decisions and perceived social support and whether the capability for career decision plays a role in perceived social support systems was aimed. Method: Relational screening model was used in the study. Relational screening model is a kind of research that tries to determine the existence of change between two or more factors. Choosing the work group, clusters and proper sampling methods were used. For this purpose, study group consists of 736 students going to middle schools in the centre of Erzurum City. In the study, Career Decision-making Competence Scale, Perceived Social Support Scale and Personal Data Forms were used as a means of data collection. Findings: According to the findings obtained from the study, it was determined that career decision-making does not show a significant change depending on gender. However, it was found out that career decision-making changes significantly depending on the income and education levels of parents. Besides, it was detected that career decision competence and perceived social support are correlated. Result: In accordance with the findings obtained from the study, it can be suggested that the social support individuals receive is an important factor affecting the competence of career decision-making. From this study forth, it is believed that family, friends and teachers play a role in the competence of career decisions made at an early age, and proper guidance and placements provided by considering these findings would be beneficial in career guidance Works.