Müzik öğretmenlerinin etkileşimli tahta kullanma durumlarının incelenmesi
Investigation of the usage conditions of interactive boards by music teachers
  1. Tez No: 606578
  2. Yazar: MURAT YAKUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ KORKUT ULUDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: etkileşimli tahta, eğitim teknolojisi, müzik teknolojileri, müzik eğitiminde teknoloji, interactive board, education technology, music technologies, technology in music education
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, müzik öğretmenlerinin etkileşimli tahta kullanma durumlarını inceleyerek, derslerde daha etkin ve verimli kullanımı konusundaki sorunları saptamaktır. Ayrıca müzik öğretmenlerinin etkileşimli tahta kullanımına yönelik yaklaşımları çeşitli değişkenlere göre incelenerek analiz edilmiştir. Yöntem: Araştırma, tür olarak betimsel türde, model olarak genel tarama modelindedir. Müzik öğretmenlerinin etkileşimli tahta kullanma durumları üzerinden müzik dersinde teknoloji kullanımı da analiz edilmiştir. Araştırmanın evrenini Türkiye'deki Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda görev yapan müzik öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise, 2018-2019 Eğitim-Öğretim Yılı, Bahar yarıyılında Erzurum ili, merkez ilçelerdeki ortaokul ve liselerde görev yapan müzik öğretmenleri oluşturmaktadır. Bulgu: Araştırmada elde edilen verilere göre, müzik öğretmenlerinin demografik özellikleri ile etkileşimli tahta kullanma durumları arasında anlamlı bir farklılığa rastlanılamamıştır. Ayrıca müzik öğretmenlerinin teknoloji kullanımı ve etkileşimli tahta kullanımının oldukça yüksek olduğu görülmüştür. Sonuç: Müzik öğretmenlerinin etkileşimli tahta kullanımını faydalı bulduğu ve eğitimde müzik teknolojilerinden yeterli düzeyde yararlandıkları tespit edilmiştir. Ayrıca müzik öğretmenlerinin etkileşimli tahta kullanımı konusunda gerekli bilgi ve beceriye sahip oldukları görülmektedir. Etkileşimli tahtanın ihtiyaç duyulan materyallere ulaşma konusunda müzik öğretmenlerine önemli kolaylıklar sağladığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study is to determine the problems regarding the more effective and productive use of interactive boards by music teachers in lessons by investigating the way they use these boards. Moreover, approaches of music teachers towards the use of interactive boards were analysed according to various variables. Method: The study is a descriptive type and in general screening model. The use of technology in music courses were analysed through the use of interactive boards by music teachers. The study group of the study consists of music teachers working in schools, affiliated to the Ministry of Education in Turkey. The sample of the study consists of music teachers working in secondary and high schools in central districts of Erzurum province the spring semester of the 2018 -2019 Academic Year. Finding: According to the data obtained from the study, no significant difference was found between the demographic characteristics of the music teachers and the way teachers use interactive boards. Moreover, it was found that the use of technology and interactive boards by teachers is quite high. Results: It was determined that music teachers find the use of interactive boards useful and they sufficiently benefit from music technologies in music education. Besides, it was found that music teachers have the necessary knowledge and skill to use the interactive boards. It was also concluded that interactive boards provide music teachers significant convenience to access necessary materials.