Müzik öğretmenlerinin bireyselleştirilmiş eğitim programı hazırlamada karşılaştıkları güçlüklerin belirlenmesi ve kaynaştırma uygulamalarına ilişkin görüşlerinin incelenmesi
Determining the difficulties faced by music teachers in preparing an individualizededucation program and the analyze of opinions about inclusive practices
  1. Tez No: 606596
  2. Yazar: ÖZGÜR AKKOYUNOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIŞ DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Müzik, Education and Training, Fine Arts, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik dersi, özel öğretim, BEP, kaynaştırma, Music lesson, special training, IEP, inclusion
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, müzik öğretmenlerinin bireyselleştirilmiş eğitim programı hazırlamada karşılaştıkları güçlüklerin, belirlenmesi ve kaynaştırma uygulamalarına ilişkin görüşlerinin incelenmesidir. Yöntem: Araştırma, tür olarak betimsel türde, model olarak genel tarama modelindedir. Evrenini, Erzurum'daki ortaokullarda görev yapan müzik öğretmenleri (104), örneklemini ise, ölçeklere cevap veren müzik öğretmenleri (98) oluşturmaktadır. Demografik bilgiler, araştırmacı tarafından oluşturulan“Kişisel bilgi formu”ile elde edilmiştir. Veriler, Kargın ve Bafra (2009) tarafından hazırlanan“Bireyselleştirilmiş eğitim programı hazırlamada karşılaşılan güçlükleri belirleme ölçeği”ve Kargın, Acarlar ve Sucuoğlu (2003), tarafından hazırlanan“Kaynaştırma uygulamalarına ilişkin durum saptama anketi”ile toplanmıştır. Bulgular: Çalışılan kurum, BEP katılım durumu, eğitim düzeyi ve katılma durumlarında anlamlı bir farklılık gösterirken, cinsiyet, eğitim süresi, yaş ve hizmet yılına göre anlamlı bir farklılık göstermediği sonucuna varılmıştır. Öğretmenlerin kaynaştırma öğrencilerine yönelik eğitim ve öğretim materyalleri hakkında yeterince bilgiye sahip olmadıkları ve engelli öğrencilerinin kaynaştırılmasına yönelik bilgilerinin yetersiz olduğu, tespit edilmiştir. Sonuç: Öğretmenlerin büyük oranın BEP konusunda yeterince bilgiye sahibi olmadıkları, kaynaştırma uygulamalarına ilişkin ise, yeterli düzeyde eğitim almadıkları sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to determine music teachers' difficulties in preparing an individualized education program and to investigate their views about inclusive practices. Method: The research is a descriptive study based on general screening model. Population consists of music teachers working in middle schools in Erzurum (104) and the sample is composed of music teachers who respond the scales (98). Demographic information was obtained through“Personal Information Form”which was developed by the researcher. The data were collected using“Scale of Determining Difficulties in the Process of Preparing Individualized Education Program (IEP)”developed by Kargın and Bafra (2009) and“Kaynaştırma uygulamalarına ilişkin durum saptama anketi”“Survey of detecting the case regarding inclusive practices”developed by Kargın, Acarlar, & Sucuoğlu (2003). Findings: The findings showed that there was a significant difference in terms of IEP participation and education level in the research setting whereas there was no significant difference in terms of gender, duration of education, age and service year. The findings also revealed that teachers did not have enough knowledge about education and teaching materials for inclusive students and that their knowledge about the integration of disabled students was insufficient. Result: It was concluded that the teachers did not have adequate knowledge about IEP and that they did not receive sufficient training about inclusive practices.