Türkiye'de yayınlanmış ney metot kitaplarının içerik açısından incelenmesi
The study of the method books used in ney education in Turkey in terms of content
- Tez No: 606595
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET FEYZİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Çalgı, ney, ney eğitimi, çalgı metodu, ney metodu, Instrument, ney, ney training, instrument method, ney method
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Bu araştırmada Türkiye'de ney eğitiminde kullanılan metot kitaplarının içerik bakımından incelenmesi ve bu kitapların farklı ve ortak özelliklerinin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırma, alan araştırmasına dayalı nitel karakterli bir araştırma olup, araştırmanın yürütülmesinde tarama modeli kullanılmıştır. Bu kapsamda ilk olarak geçmişten günümüze kadar yayımlanmış olan ney metot kitapları belge tarama yöntemi yardımıyla ele alınmıştır. Bu metot kitapları içerik çözümlemesiyle analiz edilmiş ve kategorik olarak bölümlere ayrılmıştır. Bu analiz sonrasında belirleyici olan kategoriler (ney metot kitaplarında verilmeye çalışılan davranışlar ve bu davranış alanına yönelik konular) göz önüne alınarak her metoda ilişkin harf ve sayı işaretleme sitemiyle taslak haline dönüştürülüp, taslağa ilişkin içerikler yazılı hale getirilmiştir. Araştırmada son olarak içerik çözümlemesi ile elde edilen verilerin karşılaştırmalı analizi yapılmıştır. Bu kapsamda önceki aşamada metot kitaplarının analizinden elde edilen bilgiler, birbirleriyle farklılıkları ve benzerlikleri yönünden ele alınmıştır. İncelenen metotlarda aynı kategoriye giren konu başlıkları tek bir taslak halinde ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bulgular: İncelenen metot kitaplarında bilişsel ve psikomotor alana yönelik davranışların hedef alındığı, duyuşsal alanla ilgili hiçbir verinin olmadığı tespit edilmiştir. Metot kitaplarında bilişsel ve psikomotor öğrenme alanlarına ilişkin ortak konuların çoğunlukla aynı noktaya işaret eden ortak konular olduğu görülmüştür. Farklı başlıklar altında olsa da içerik olarak birbirleri ile paralellik gösteren konuların yanı sıra birbirlerinden içerik olarak farklı olan konularında bulunduğu tespit edilmiştir. Sonuç: İnceleme sonrasında, kullanılabilir metodolojik bir sistem için bilişsel ve psikomotor alanlara ilişkin konuların yeterli olduğu anlaşılmış ve bu metotlarda ki ortak olan bilişsel ve psikomotor alan konularının birleşimi yapılarak bir ney metot sistematiği oluşturulabileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, examining the method books in terms of content used for neytrainingin Turkey and determining their common characteristics have been aimed. Method:The study is a qualitative one based on field research and the scanning model was used in the conduct of the study. In this context, firstly, the ney method books published from the past to the present were analyzed with the help of document scanning method. These method books were studied by content analysis and categorically divided into sections. After this analysis, by considering the categories that were determinative (the behaviors given in the ney method books and issues related to this field of behavior), they were converted into a draft with the letter and number marking system for each method and the contents of the draft were made in writing. Finally, a comparative analysis of the data obtained by content analysis was made in the research. In this context, the information obtained from the analysis of the method books in the previous stage were discussed in terms of their differences and similarities. In the methods studied, the topics in the same category were tried to be presented in a single draft. Findings: It was determined that cognitive and psychomotor behaviors were targeted in the method books reviewed and there were no data about affective field. It was seen that common issues related to cognitive and psychomotor learning areas in the textbooks were common issues often pointing to the same point. Although it is under different headings, it was found that the content was different from each other as well as the subjects that were parallel with each other in terms of content. Result: It was understood that the topics related to cognitive and psychomotor areas were enough for a usable methodological system after the examination and a ney method systematic was established by developing a combination of cognitive and psychomotor field subjects in the methods.