F-18 FDG ile lökositlerin invitro işaretleme etkinliğinin araştırılması
Exploration of the efficiency of leukocytes invitro labelling with F-18 FDG
- Tez No: 606667
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TARIK SENGOZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: F-18 FDG, leukocyte marking, insülin, infection imaging
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
Çalışmamızda, PET görüntüleme için F-18 FDG ile işaretli lökosit hazırlanmasında, in-vitroişaretleme işleminde, lökosit inkübasyon ısısının, kullanılan F-18 FDG dozunun ve işlemde insülin kullanımının, lökositbağlanma yüzdesineetkisinin araştırılmasınıplanladık. Çalışma invitro ortamda yapıldı. Açlık kan şekeri 80-120mg/dl olan 25-55 yaş aralığında24 gönüllüden alınan kanların lökositleri izole edildi. 37˚C'de ve oda ısısında inkübe edilen, 2mCi ve 10mCiF-18 FDG ile işaretlenen gruplar oluşturuldu. Her grup kendi içinde, insülin ilaveli ve insülin ilavesiz olarak 2 farklıgruba ayrıldı. Her grup için elde edilen materyalsantrifüj edilerek bağlı olan lökositlerin çökmesi sağlandı. Bağlı olan ve bağlı olmayan komponent aktiviteleri ayrı ayrı ölçülerek total aktivite elde edildi. Ölçülen bağlı komponent aktivitesi total aktiviteye bölünerek bağlanma yüzdesi hesaplandı. Elde edilen veriler, SPSS 25.0(IBM SPSSStatistics 25softwareArmonk,NY:IBMCorp.) paket programıyla analiz edildi. Değişkenlerin ortalama±standart deviasyon, ortanca (minimum-maksimum) değerleri elde edildi. Bağımlı gruplarınkarşılaştırmalarındaWilcoxon eşleştirilmiş iki örnek testi kullanıldı.(p0,05). İnsülinuygulanmayanlarda, yüksek doz F-18FDG ile bağlanan grupta bağlanma yüzdesinin, düşük doz F-18 FDG ile bağlanan gruba göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek olduğu saptanırken (p=0,049), insülin uygulananlarda ise, düşük doz ve yüksek doz F-18 FDG ile bağlanmanın istatistik açıdan anlamlı fark oluşturmadığı görüldü (p=0,09).37˚C'de inkübasyon uygulanan insülin ilaveli (p=0,036) ve insülin ilavesiz (p=0,042) gruplarda, oda ısısında inkübe edilen gruplara göre bağlanma yüzdesinin istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek olduğu görüldü. F-18 FDG ile lökosit işaretleme, enfeksiyon tanısında kullanılması mümkün olan bir yöntem olup, 37˚C'de inkübasyon veyüksek doz F-18 FDG ile işaretleme bağlanma yüzdesini arttırırken, insülin uygulanması bağlanma yüzdesini değiştirmemektedir. AnahtarKelimeler: F-18FDG, lökosit işaretleme, insülin, PET, enfeksiyon görüntüleme.
Özet (Çeviri)
Inourstudy, weaimed to investigate the effect of leukocyte incubation temperature, F-18 FDG dose and theuse of insulin in theprocess on leukocyte binding percentage in F-18 FDG labeled leukocyte PETstudy.The study was performed in invitro environment. Leukocytes were isolated from blood from 24 volunteers (25-55 years) with fasting blood glucose of 80-120 mg/dl. Groups were incubated at 37°C and room temperature and labeled with 2 mCi and 10 mCi F-18 FDG. Each group was divided into two groups as insulin added and not added.The material obtained for each group was centrifuged and leukocytes were precipitated. Total activity was obtained by measuring the bound and non-bound component activities separately. The bound component activity was divided into total activity and thebindingpercentagewas obtaine.Data wereanalyzedby SPSS 25.0 (IBM SPSS Statistics 25 software -Armonk,NY:IBMCorp.). Continuousvariablesareexpressed as mean ± standard deviation, median (minimum-maximum).WilcoxonPairedTwoSampleTestswereused in thedependentgroupcomparisons.P0,05). Intheinsulin free group, thepercentage of binding of high-dose F-18 FDG wasfoundto be significantlyhigherthan low-dose F-18 FDG (p=0.049), whereas in theinsulin-treatedgroup, low-doseand high-dose F-18 FDG additionwasnosignificantdifference (p = 0.09).Insulinsupplementation (p=0.036) andinsulin-free (p=0.042) incubated at 37°C werefoundto be significantlyhigherthantheincubationgroups at roomtemperature.Leukocytemarking with F-18 FDG is a methodthat can be used in the diagnosis of infection. High temperatureincubationand high dose F-18 FDG marking increases the binding percentage, while insulin administration does not alter thebinding percentage.