Some bionomic parameters, molecular characterization, and susceptibility of spotted stem borer chilo partellus swinhoe, 1885 (Lepidoptera: crambidae) to selected insecticides in Adana province, Turkey
Adana ili'nde benekli mısırkurdu Chilo partellus swınhoe, 1885 (Lepidoptera: crambidae)'un bazı bıyonomık özellıklerı, moleküler karakterizasyonu ve seçili insektisitlere duyarlılığı
  1. Tez No: 606669
  2. Yazar: TANGE DENIS ACHIRI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EKREM ATAKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Adana, Chilo partellus, filogenetik analiz, Trichogramma evanenscens, Türkiye, Adana, Chilo partellus, phylogentic analysis, Trichogramma evanenscens, Turkey
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Bu çalışma ile, 2018-2019 yılları arasında Adana (Balcalı)'da benekli mısırkurdu Chilo partellus Swinhoe 1885'in popülasyon dinamiği araştırılmıştır. Ayrıca, C. partellus'un yumurta (siyahbaş dönemi) ve larvalarının bazı insektisitlere duyarlılığı laboratuvar koşullarında belirlenmiştir. Buna ek olarak, bu zararlının Türkiye popülasyonu moleküler yöntemler kullanılarak tanımlanmıştır. Chilo partellus'un birinci mısırda 2018-2019 yıllarında sırasıyla 03 Mayıs ve 15 Mayıs tarihlerinde gözlenmiştir. Chilo partellus'un popülasyonu her iki yılda da iki defa tepe noktasına ulaşmıştır. Ostrinia nubilalis Hübner and Sesamia nonagrioides bireyleri iki yılda da özellikle ikinci ürün mısırlarda yüksek seviyelerde kaydedilmiştir. Genel yumurta parazitoiti, Trichogramma evanenscens Westwood ilk kez C. partellus'un yumurta parazitoiti olarak kayıt edilmiştir. Deltamethrin C. partellus yumurtalarının açılma oranını %30.62 seviyelerine düşürmüştür. Uygulamadan 72 saat sonra, kullanılan tüm insektisitler C. partellus'un birinci dönem larvaları üzerinde %50'den fazla ölüme sebep olmuştur. Filogenetik analizler sonucunda örneklenen bireylerin nükleotid dizilimine göre 99-100% oranında C. partellus olduğu doğrulanmıştır. Buradan C. partellus'un Türkiye popülasyonlarının Hindistan, Kenya ve Güney Afrika'dan gelen karışık popülasyonlar olduğu sonucuna varılmıştır. Türkiye'de Akdeniz Bölgesi'nde insektisitler ve T. evanenscens gibi doğal düşmanların bu zararlının mücadelesinde kritik rol oynayacağı düşünülmektedir
Özet (Çeviri)
In this study, the population dynamics of spotted stem borer, Chilo partellus Swinhoe 1885 was investigated in Balcalı, Adana, Turkey in 2018-2019. Also, the susceptibility of blackhead eggs and first instar larvae of C. partellus to some insecticides was determined in laboratory conditions. In addition, Turkish populations of C. partellus were characterized using molecular techniques. The first observation of C. partellus larvae on maize plants was on 03 May and 15 May in 2018 and 2019 respectively. The population of C. partellus peaked twice, in May and July in both years. High levels of Ostrinia nubilalis Hübner and Sesamia nonagrioides Lef. were observed in the second crop of maize for both years. The generalist egg parasitoid Trichogramm evanenscens Westwood was recorded on eggs of C. partellus for the first time. Deltamethrin reduced hatching of blackhead egg masses of C. partellus to 30.62%. All insecticides tested in the study caused mortality of first instar larvae of C. partellus greater than 50.0% after 72 h of exposure. Phylogenetic analysis confirmed the identity of the C. partellus samples collected by 99-100% nucleotide accuracy. The Turkish populations of C. partellus were mixed populations, hypothesized to have originated from India, Kenya and South Africa. This study reveals that insecticides and natural enemies such as T. evanenscens mght play a critical role in the management of C. partellus in the Mediterranean region of Turkey.