Kaide plağı yapımında kullanılan alışılmış ve güçlendirilmiş değişik akriller ile dokunmuş formda farklı lifler yerleştirilmiş akrillerin kırılmaya dirençlerinin karşılaştırılması
Comparison of fracture resistance of different conventional acrylic resins, reinforced acrylic resins and acrylic resin strengthened with different fibers in woven form, as a denture base material
  1. Tez No: 60677
  2. Yazar: GÜLAY UZUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NUR HERSEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Akrilik rezin, protez kaidesi, güçlendirme, cam, karbon, kevlar ve polietilen lifleri, Acrylic resin, denture base, reinforcement, glass, carbon, kevlar, and polyethylene fibers. IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protez Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
ÖZET Dişhekimliğinin bütün dallarında poli(metilmetakrilat) esaslı akrilik rezinler sıklıkla kullanılmaktadır. Özellikle hareketli protezlerde, kaide plağı yapımında çok geniş kullanıma sahiptirler. Protez kaide materyallerindeki tüm gelişmelere rağmen, hareketli protezlerde kaide plağının kolay kırılması, günümüz dişhekimliğinde hala önemli bir sorundur. Çalışmamızda QC 20, Meliodent ve Trevalon marka alışılmış akril, Trevalon Hi ve Lucitone 199 marka güçlendirilmiş akril, SR Ivocap marka güçlendirilmiş enjeksiyon akriliği ve dokunmuş formda cam, karbon, kevlar ve polietilen lifleriyle desteklenmiş akrilik rezin örneklerin çarpma dayanıklılığı, transvers dayanıklılık, defleksiyon ve elastisite modülü açısından karşılaştırması amaçlanmış ve bu amaçla iki tip test uygulanmıştır. Çarpma dayanıklılığı testinde en yüksek değer polietilen lifi içeren örneklerden, en düşük değerler Trevalon ve QC 20 örneklerinden alınmıştır. İstatistiksel değerlendirme yapıldığında, Trevalon - QC 20 hariç bütün grupların birbirleriyle farkları önemli bulunmuştur. Transvers dayanıklılık, üç nokta eğilme testi ile incelenmiş, en yüksek değer SR Ivocap rezinden, en düşük değer polietilen lifi içeren örneklerden elde edilmiştir. Lifsiz grupta, gruplar arası fark istatistiksel açıdan önemsiz bulunurken, lifli grupta sadece ince kevlar ve polietilen içeren örnekler arasındaki fark önemli bulunmuştur. Aynı testte, en yüksek defleksiyon SR Ivocap rezinden, en düşük defleksiyon polietilen içeren örneklerden elde edilirken, elastisite modülü, polietilen içeren örneklerde en yüksek, karbon içeren örneklerde en düşük bulunmuştur. Sonuç olarak, çarpma dayanıklılığını artırmak için polietilen ve cam lifleri önerilirken, protezlerin ağız içinde kırılmasına neden olacak faktörlerin varlığında SR Ivocap, Trevalon Hi, Lucitone 199 gibi güçlendirilmiş akrillerin kullanılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Poly(methylmethacrylate) based acrylic resins are being used widely in all branches of dentistry. They have a wide range of usage in the fabrication of base plates especially in removable dentures. Despite all developments in denture base materials, the fracture problem of denture base plates in removable dentures is still an important problem in todays dentistry. In our study, QC 20, Meliodent, and Trevalon brand acrylic resins, Trevalon Hi, and Lucitone 199 brand strengthened acrylic resins, SR Ivocap brand injection molding acrylic resin and strengthened acrylic resin samples with glass, carbon, kevlar, and polyethylene fibers in woven form were compared to each other according to their impact strength, transverse strength, deflection, and elasticity modulus values. According to impact strength test results the highest values were evaluated from samples strengthened with polyethylene and the lowest values from Trevalon and QC 20 acrylic resin samples. All values, when compared with each other were found to be significant except from Trevalon and QC 20. Transverse strengths were assessed with three point bending tests, the highest values were evaluated from SR Ivocap resin, the lowest values were evaluated from the samples strengthened with polyethylene fibers. In the group without fibers i.e. conventional acrylic resins, the difference between groups were found to be statistically insignificant. In the group strengthened with fibers only the difference between samples strengthened with thin kevlar and polyethylene were found to be significant. With the same test the highest deflection values were assessed from SR Ivocap resin and the lowest deflection values were with the polyethylene strengthened samples. Modulus of elasticity was found to be highest at the samples containing polyethylene fibers and was found to be lowest with the samples containing carbon fibers. As a conclusion it can be said that to increase the impact strength, it can be recommended to reinforce the acrylic resin with polyethylene andglass fibers. In the presence of factors causing the fracture of dentures in the mouth, high impact acrylic resins such as SR Ivocap, Trevalon Hi, Lucitone 199 can be recommended.