Yaşlı bakım ve rehabilitasyon merkezlerinde çalışan hemşirelerde iş doyumu ve etkileyen faktörler
Job satisfaction and affecting factors in nurses working in elderly care and rehabilitation centers
- Tez No: 606803
- Danışmanlar: PROF. DR. SELMA DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: iş doyumu, yaşlı bakımı, bakım ve rehabilitasyon merkezleri, hemşirelik, Job satisfaction, elderly care, care and rehabilitation centers, nursing
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu araştırma Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezlerinde çalışan hemşirelerde iş doyumu ve etkileyen faktörleri tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Çalışma Mayıs-Temmuz 2019 tarihleri arasında İstanbul'da bulunan iki Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezinde çalışan hemşirelerle yürütülen tanımlayıcı tipte bir araştırmadır. Araştırmanın evrenini bu merkezlerde çalışan 139 hemşire oluşturmuştur. Örneklem seçimine gidilmemiş, araştırmaya dahil edilme kriterlerine uyan, araştırmaya katılmayı kabul eden 110 hemşire araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Çalışmanın yapılabilmesi için Üsküdar Üniversitesi Girişimsel Olmayan Etik Kurulu'ndan, Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüklerinden ve çalışmaya katılan bireylerden gerekli izinler alınmıştır. Çalışmada veriler ''Kişisel Bilgi Formu'' ve ''Minnesota İş Doyumu Ölçeği'' ile toplanmıştır. Verilerin istatistiksel analizleri için Mann-Whitney U Testi, Kruskall-Wallis Testi ve Dunn-Bunferroni testi kullanılmıştır. Çalışma grubunu oluşturan hemşirelerin %57,3'ü kadın, %79,1'i evli, %63,3'ü lise mezunudur ve %87,3'ü gelir düzeyini orta olarak ifade etmiş, %41,8'i kurumda severek çalıştığını, %80,9'u kurumdan memnun olduğunu, %85,5'i yaptığı işten memnun olduğunu, %92,7'si de mesleğin kendisine uygun olduğunu %93,6'sı düzenli hizmet içi eğitim aldığını, %56,4'ü kurumun kişisel bilgi, beceri ve yeteneklerini geliştirici olanaklar sağladığını ifade etmiştir. Hemşirelerin MİDÖ içsel doyum puanı ortalaması 3,96±0,58, dışsal doyum puan ortalaması 3,82±0,64, genel doyum puan ortalaması ise 3,91±0,58 bulunmuştur. Buna göre yaşlı bakım ve rehabilitasyon merkezlerinde çalışan hemşirelerin iş doyumlarının ortanın üzerinde olduğu, içsel doyumlarının dışsal ve genel doyum puan ortalamalarından yüksek olduğu saptanmıştır. Hemşirelerin bireysel ve çalışma özelliklerine göre iş doyumu puan ortalamaları incelendiğinde; yaş, cinsiyet, medeni durum, eğitim durumu, çocuk sahibi olma, tanısı konmuş hastalığı olma, kurumda çalışma nedeni, çalıştığı birim, pozisyon, meslekte çalışma süresi, kurumda çalışma süresi, nöbet tutma yönünden iş doyumu puan ortalamalarında anlamlı fark bulunmamıştır. Çalışmada; gelir durumunu yüksek algılayanların, çalıştığı kurumdan veya yaptığı işten memnun olduğunu ifade edenlerin, hemşirelik mesleğinin kendilerine uygun olduğunu ifade edenlerin içsel, dışsal ve genel doyumlarının diğerlerinden yüksek olduğu çalıştığı kurumun kişisel bilgi, beceri ve yetenekleri geliştirici olanaklar sağladığını düşünenlerin kısmen ya da sağlamadığını düşünenlere göre dışsal ve genel doyum düzeylerinin yüksek olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak yaşlı bakım ve rehabilitasyon merkezlerinde çalışan hemşirelerin iş doyumlarının ortanın üzerinde olduğu, özellikle içsel doyumlarının daha yüksek olduğu, işten hoşnut olmanın ve meslekten memnuniyetin iş doyumunu olumlu yönde etkilediği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine job satisfaction and affecting factors in nurses working in Elderly Care and Rehabilitation Centers. The study is a descriptive study conducted with nurses working in two Elderly Care and Rehabilitation Centers in Istanbul between May and July 2019. The population of the study consisted of 139 nurses working in these centers. Sample selection was not made, 110 nurses who met the inclusion criteria and accepted to participate in the study constituted the sample of the study. In order to conduct the study, necessary permissions were obtained from the non-invasive Ethics Committee of Üsküdar University, the directorates of the Elderly Care and Rehabilitation Center and the individuals participating in the study. Data were collected with 'Minnesota Job Satisfaction Scale' and 'Personal Information Form'. Mann-Whitney U Test, Kruskall-Wallis Test and Dunn-Bunferroni Test were used for statistical analysis of the data. 57.3% of the participants were women, 79.1% were married, 63.3% were high school graduates and 87.3% expressed their income level as moderate, 41.8% said that they liked working in the institution. , 80.9% were satisfied with the institution, 85.5% were satisfied with the job, 92.7% were suitable for the profession itself 93.6% received regular inservice training, 56.4% ü stated that the institution provides opportunities to develop personal knowledge, skills and abilities. The mean internal satisfaction score of the nurses was 3.96 ± 0.58, the mean external satisfaction score was 3.82 ± 0.64, and the overall satisfaction score was 3.91 ± 0.58. According to this, it was found that the job satisfaction of nurses working in elderly care and rehabilitation centers was above the middle, and their internal satisfaction was higher than the mean scores of external and general satisfaction. When the average of job satisfaction scores of the nurses according to individual and working characteristics were examined; Age, gender, marital status, educational status, having a child, having a diagnosed disease, the reason for working in the institution, working unit, position, working time in the profession, working time in the institution, seizure retention were not significantly different in terms of job satisfaction scores. Study; those who perceive high income status, who are satisfied with the institution or work they are doing, those who state that nursing is appropriate for them, internal, external and general satisfaction is higher than others who think that the institution where the work provides personal knowledge, skills and talents, according to those who think and general saturation levels were high. iv As a result, it is seen that the job satisfaction of nurses working in elderly care and rehabilitation centers is above the middle, especially their inner satisfaction is higher, and job satisfaction and job satisfaction have a positive effect on job satisfaction.