Hemşirelik öğrencilerinin klinik uygulamalara ilişkin algıladıkları stres ve stresle baş etme davranışları: Bir Vakıf üniversitesi örneği
Nursing students clinical practice perceive stress and coping with stress behaviours: A foundation university example
- Tez No: 606826
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KERİME DERYA BEYDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Nursing, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik öğrencileri, Klinik uygulama, Stres, Stresle baş etme, Nursing students, Clinical practice, Stress, Overcoming the stress
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışma, hemşirelik öğrencilerinin klinik uygulamalara ilişkin algıladıkları stres ve stresle baş etme davranışlarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Tanımlayıcı nitelikteki çalışmanın evrenini, 15 Aralık 2018-15 Ocak 2019 tarihleri arasında Okan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik bölümünün 2. 3. ve 4. sınıfına devam eden hemşirelik öğrencileri oluşturmuş; örneklem seçilmeden evrenin tamamına ulaşmak istenmiş, ancak izinli/raporlu ve çalışmaya katılmak istemeyen öğrenciler olması nedeniyle 141 (%79,7) öğrenci ile çalışma tamamlanmıştır. Araştırmada veriler, Tanımlayıcı Veri Toplama Formu, Hemşirelik Öğrencileri İçin Algılanan Stres Ölçeği (HÖASÖ) ve Hemşirelik Öğrencileri için Stresle Baş etme Davranışları Ölçeği (HÖSBDÖ) ile elde edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde, sayı-yüzdelik hesaplamaları, Kruskal-Wallis, Mann-Whitney U test, t testi ve Anova testleri kullanılmıştır. Çalışmaya katılan öğrencilerin, %51,1'inin 22 yaş ve üzeri olduğu, %73'ünün kadın ve %35,5'inin 4. sınıfa devam ettiği belirlenmiştir. Öğrencilerin %73,8'inin kendisini genel olarak sakin/rahat olarak tanımladığı tespit edilmiştir. Öğrencilerin klinik uygulamalarda %66'sının kendisini kısmen yeterli bulduğu ve %89,4'ünün mesleğini sevdiği saptanmıştır. Öğrencilerin, HÖASÖ puan ortalaması 63,51±20,81 olarak ve HÖSBDÖ puan ortalaması 39,68±7,89 olarak bulunmuştur. Öğrencilerin; uygulamaya çıktıları dönem sayısı, kendini yeterli bulma durumu, mesleğini sevme durumu ve mezuniyet sonrası kariyer planı ile HÖASÖ puan ortalaması arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmıştır (p0,05). Öğrencilere; kliniğin fiziksel yapısı, klinik ekibi, klinik kuralları ve öğrencilerden beklentiler konusunda bilgi verilmesinin algılanan stres düzeyinin azalmasında önemli bir faktör olduğu görülmüştür. Öğrencilere verilen oryantasyon eğitimleri ve bilinçlendirme faaliyetlerinin, stresle başa çıkma becerilerini güçlendirmede ve öğrencilerin klinik eğitimlerinden algıladıkları stres ve stresle baş etme davranışlarının azalmasında önemli bir faktör olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the perceived stress and stress coping behaviors of nursing students. The population of the descriptive study consisted of nursing students attending 2nd, 3rd and 4th year education between 15 December 2018- 15 January 2019 in Okan University Faculty of Health Sciences Nursing Department; The study was completed with 141 (79,7%) students because the students were asked to reach the whole universe without being selected, but with permission / report and students who do not want to participate in the study. Research data, Descriptive Data Collection Form, Perceived Stress Scale for Nursing Students (PSSNS) and the Scale of Coping Behaviours Nursing Students (SCBSNS) were obtained with. In the evaluation of the data, number-percentage calculations, Kruskal-Wallis, Mann-Whitney U test, t test and Anova tests were used. Students participating in the study; 51.1% of the age group is 22 years and older, 73% of the females, and 35.5% of the students were in the 4th grade. 73.8% of the students identified themselves as calm / relaxed in general. 66% of students in clinical practice has found itself partially sufficientand 89.4% love the profession. The students, perceived stress scale for nursing students mean score of was 63.51±20.81 and stress coping behaviors scale for nursing students mean score was 39.68±7.89. Students; number of applications, self-sufficient finding, his occupational liking status and after graduation with a career plan perceived stress scale for nursing students there was a statistically significant difference between the mean score (p0,05). To students; Giving information about the physical structure of the clinic, clinical team, clinical rules and students' expectations was an important factor in decreasing the perceived stress level. Orientation trainings and awareness raising activities are thought to be an important factor in strengthening coping skills and decreasing students' perceived stress and coping behaviors from their clinical trainings.