Pelvis kırıklarının eksternal fiksatörle tedavisi
  1. Tez No: 60689
  2. Yazar: ADEM GÜNDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHİR GÜLŞEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Pelvik instabilite, Pelvis kırıkları, Simfizis pubis, Sakroiliak, Eksternal fiksatör. 53, Pelvic instability, Pelvic fractures, Symphysis pubis, Sacroiliac, External Fixator. 54
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
öz Çukurova Üniversitesi Tıp fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniğinde 1986- 1995 yılları arasında pelvis kırığı nedeniyle 32 hastaya pelvik tip Çok Amaçlı Eksternal Fiksatör uygulandı. Yaş ortalaması 34 olan hastaların 19'u 12 ay ve üzerinde takip edilmiş olup hastalardan 13 %68)'ü erkek, 11(%32)' kadındı. Kırık tipleri Tile sınıflamasına göre yapılmış olup, bu sınıflamaya göre olguların 4'ü B grubu, 12'si C grubu, 3'ü ise izole asetebulum kırığıydı. Pelvis kırıklarının anatomik ve fonksiyonel sonuçları Majeed kriterlerine, asetabulum kırıklarının sonuçları ise Charnley kalça değerlendirme cetveline göre yapıldı. B grubundaki tüm olguların anatomik ve fonksiyonel sonuçları iyi ve mükemmeldi. C grubundaki olguların anatomik sonuçları 6 olguda iyi veya mükemmel, 5 olguda orta, bir olguda ise kötü idi. C grubundaki olguların tümünde fonksiyonel sonuçlar iyi veya mükemmeldi. Asetabulum kırıklarının sonuçlarında, bir (%17) olguda hafif kalça ağrısı, aksama ve hareket kısıtlılığı, bir (%17) olguda ise orta şiddette kalça ağrısı dışında problemle karşılaşılmadı. Eksternal fiksatör uygulaması, pelvis kırıklarının tedavisinde konservatif yöntemlere göre, gerek hemşirelik hizmetlerini son derece kolaylaştırması, gerekse uzun süre immobilizasyonun getireceği komplikasyonları önlemesi açısından avantajlıdır. Ayrıca bu kırıklarda uygulanan açık redüksiyon ve internal tespit yöntemlerine göre teknik olarak daha kolay uygulanması, ameliyat süresini kısaltması ve komplikasyonlarının daha az olmasından dolayı tercih edilir bir tedavi yöntemi olduğu kanısındayız
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Multipurpose External Fixator was applied on 32 patients who had unstable pelvic fracture in the Orthopaedics and Traumatology Clinics of University of Çukurova Medical Faculty between 1986 - 1995. Nineteen patients were followed more than 12 months. These were 13 (%68) males and 6 (%32) females with a mean age of 34 years. According to Tile's classification, 4 group B, 12 group C pelvic fractures and in 3 cases only isolated acetabular fractures were observed. The anatomical and functional results of pelvic fractures were assesed with Majeed criterias while Charnley hip assesment schedule was used for acetabular fractures. The anatomical and functional results were good and excellent for all the cases in group B. Anatomical results were good or excellent for 6 cases, fair for 5 and poor for the remaining one case although the functional results were good or excellent for all of the cases in group C. Treatment of acetabular fractures resulted without any problem except mild pain, limp and restriction of hip motion in one (%17) case and moderate pain in another (%17). Since it makes nurse care easier and prevents the complications of long term immobiliation, external fixator application is advantageous than conservative measures in pelvic fractures. Moreover, technical feasibility of the procedure than methods of open reduction and internal fixation, reduced operation time and less complication rates are all making the procedur more preferable.