Tokat - Kalın (Sivas) güzergahındaki demiryolu köprülerinin mimari açıdan değerlendirilmesi
Architectural evaluation of Tokat - Kalin (Si̇vas) route railway bridges
- Tez No: 606895
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SULTAN MURAT TOPÇU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Demiryolları Tarihi, Cumhuriyet Dönemi Demiryolları, Demiryolu Köprüleri, History of Railways, Railways of Republic Period, Railway Bridges
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sanat Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
Bugüne kadar arşiv destekli ve ayrıntılı bir çalışması yapılmayan Tokat - Kalın (Sivas) güzergâhındaki demiryolu köprülerinin mimari açıdan değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu çalışma iki bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde Osmanlı döneminden başlayıp Cumhuriyet dönemini de içine alacak şekilde ülkemizdeki demiryollarının gelişimi ortaya konulmuştur. Çalışmaya konu olan Samsun – Kalın (Sivas) demiryolunun yapımı ve ayrıntıları bu bölümde sunulmuştur. İkinci bölümde ise Kültür Bakanlığı tarafından tescil edilerek koruma altına alınan, Devlet Demiryolları tarafından da restorasyon çalışmaları devam eden 13 demiryolu köprüsünün mimari ve sanat tarihi açısından değerlendirilmesi yapıldı. Fotoğraflarla belgelenen ve literatüre katkı sağlamak amacıyla arşiv bilgileri toplanan bu köprülerden bir tipoloji oluşturulmaya çalışıldı.
Özet (Çeviri)
It is aimed to evaluate the railway bridges along the Tokat - Kalın (Sivas) route in terms of architecture.This study consists of two parts.In the first part, the development of the railways in our country, starting from the Ottoman period and including the Republican period, is presented. The construction and details of the Samsun - Kalın (Sivas) railway subject to the study are presented in this section. In the second part, 13 railway bridges, which were registered and protected by the Ministry of Culture and whose restoration works are continuing by the State Railways, were evaluated in terms of architecture and art history. A typology was tried to be created from these bridges documented with photographs and archived information was collected to contribute to the literature.