İmplant uygulamalarda kullanılan titanyum ve polieter eter keton'un biyobenzer özelliklerinin artırılması ve antibakteriyel özelliklerinin incelenmesi
Examination of antibacterial properties and improvement biobenzeric properties of titanium and polyeter ether keton used in implant applications
- Tez No: 607031
- Danışmanlar: PROF. DR. ASHABİL AYGAN, PROF. DR. MUSTAFA DOLAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
- Anahtar Kelimeler: Biocompatibility, corrosion, implant, HAp, Ag-HAp, Ti6Al4V, peek (poly ether ether ketone), microwave
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik ve Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Tıp ve diş hekimliğinde implant malzemesi olarak yaygın bir şekilde tercih edilen, titanyum (Ti6Al4V) ve PEEK (polieter-eter-keton) implantlarının yüzeyleri 800 SiC zımpara kağıtı ile zımparalanarak ön pürüzlendirme işlemine tabi tutulmuştur. Zımparalanan implantlar mikrodalga desteği ile 10 kat derişik yapay vücut sıvısı (10ХSBF) solüsyonu içerisinde biyomimetik olarak nHAp (nano Hidroksiapatit) kaplanmıştır. nHAp kaplanan implant malzemelerine antibakteriyel özellik kazandırmak amacıyla AgNO3 ile kaplama gerçekleştirilmiştir. AgNO3 miktarı 1 mg, 2 mg ve 3 mg olarak belirlenmiştir. Bu bulgular doğrultusunda endüstriyel üretim için ekonomik üretim parametrelerinin deneyleriyle, yüzeylerin biyolojik aktivitesi incelenecektir. Kaplanan implant yüzey morfolojileri SEM ile incelenmiştir. Yüzeyde bulunan Ca (kalsiyum), (fosfor) ve Ag (gümüş) elementleri EDX ile incelenmiştir. Bu inceleme sonucun Ca/P oranları incelenerek HAp miktarı belirlenmiştir. Son olarak da XRD analizi ile HAp pikleri değerlendirilmiştir. Antibakteriyel özellik kazandırılan implantların bakteriye karşı gösterdikleri direnç incelenerek zon çapları belirlenmiştir. Bu tez çalışmasında bakteri olarak gram pozitif bir bakteri olan Staphylococcus aureus (ATCC 29213), gram negatif bir bakteri olan Pseudomonas aeruginosa (ATCC 27053) suşları kullanılmıştır. Ayrıca in vitro biyouyumluluk malzeme yüzeyleri elde edilebileceği belirlenmiştir. Anahtar Kelime: Biyouyumluluk, korozyon, implant, HAp, Ag-HAp, Ti6Al4V, peek (poli eter eter keton) , mikrodalga
Özet (Çeviri)
Titanium (Ti6Al4V) and PEEK (polyether-ether-ketone) are widely used as implant materials in Titanium (Ti6Al4V) and PEEK (polyether-ether-ketone), widely preferred as implant material in medicine and dentistry, the surfaces of the implants were preroughened by sanding with 800 SiC sanding paper. The sanded implants were biomimetically coated with nHAp (nano Hydroxyapatite) in 10-fold concentrated artificial body fluid (10xSBF) solution with microwave support. In order to give the antibacterial properties of nHAp coated implant materials, coating with AgNO3 was administered. The amount of AgNO3 was determined as 1 mg, 2 mg and 3 mg. In line with these findings, biological activity of surfaces will be examined with the experiments of economic production parameters for industrial production. The surface morphology of the coated implant was examined by SEM. The surface elements of Ca (calcium) , P (phosphor) and Ag (silver) were examined by EDX. As a result of this examination, HAp amount was determined by examining Ca/P ratios. Finally, HAp peaks were evaluated by XRD analysis. Zone diameters were determined by examining the resistance of the implants which were given antibacterial properties to bacteria. In this study, In this study, Staphylococcus aureus (ATCC 29213) which is a gram positive bacteria and Pseudomonas aeruginosa (ATCC 27053) which is a gram negative bacteria were used. It was also determined that in vitro biocompatibility material surfaces can be obtained.