Silikon dioksit nanopartiküllerinin larval dönem Labidochromis caeruleus (Fryer, 1956) (Teleostei: Ciclidae) üzerine histopatolojik etkileri
Histopathological effects of silicone dioxide nanoparticles on the larval period Labidochromis caeruleus (Fryer, 1956) (Teleostei: Ciclidae)
  1. Tez No: 607056
  2. Yazar: ÜMRAN ÇİNAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YÜCEL KOCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Silikon dioksit, Nanopartikül, Labidochhromis caeruleus, Histopatoloji, Silikon dioksit, Nanoparticule, Labidochromis caeruleus, Histopathology
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmada, silikon dioksit nanopartiküllerinin (SiO2NP) Labidochromis caeruleus (L. caeruleus) türü balık larvalarına etkileri histolojik yönden araştırılmıştır. Bunun için anaç balıklar laboratuvarda çoğaltılmış, bir günlük larvalar kontrol ve deney grubu olarak ikiye ayrılmıştır. Kontrol grubuna herhangi bir işlem yapılmamış, deney gruplarına SiO2NP'leri üç farklı dozda (50 mg/L, 100 mg/L ve 200 mg/L) uygulanmıştır. Madde uygulaması 96 saat süreyle yapılmıştır. Akvaryum sularının %50'si 24 saatlik aralıklarla, test çözeltisi içerisindeki nanopartikül konsantrasyonu değişmeyecek şekilde yenilenmiştir. Tüm gruplara ait larvalar rutin histolojik prosedürden geçirilerek daimi preparat haline getirilmiş, mikroskopta incelenerek değerlendirilmiştir. SiO2NP'leri uygulanan tüm deney gruplarına ait balıkların değerlendirilen solungaç, karaciğer, göz ve beyin dokularında bazı yapısal değişimler tespit edilmiştir. Solungaç dokusunda lamel şekillerinde bozulma, primer lamellerde kopma ve ayrılma, sekonder lamellerde kısalma ve kopma, epitellerinde ayrılma gözlenmiştir. Karaciğerde kapsül altında ödem, hepatositlerde piknotik nükleus, parankimanın farklı bölgelerinde nekroz ve geniş vakuoller izlenmiştir. Göz dokusunda kornea tabakasında incelme, lens epitelinde ayrılma ve lens liflerinde parçalanmalar dikkati çekmiştir. Beyin dokusunda, sadece yüksek doz grubunda olfaktör bölgenin anterior kısmı, medulla oblongata ve spinal kordda astrositler yoğun izlenmiştir. Bu yapısal değişimler solungaç ve karaciğer dokularında ileri, gözde orta, beyinde hafif düzeydedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of silicon dioxide nanoparticles (SiO2NP) were investigated histologically on fish larvae of Labidochromis caeruleus (L. caeruleus). For this purpose, rootstock fishes were multiplied in the laboratory and one day larvae were divided into two groups as control and experimental groups. No treatment was performed in the control group and SiO2NPs were administered to the experimental groups in three different doses (50 mg/L, 100 mg/L and 200 mg/L). Substance administration was carried out for 96 hours. 50% of the aquarium water was renewed at 24-hour intervals without changing the concentration of nanoparticles in the test solution. The larvae of all groups were subjected to routine histological procedure and prepared as a permanent preparation. Some structural changes were found in the gill, liver, eye and brain tissues of the fishes of all experimental groups applied SiO2NPs. In the gills, disruption of lamellae shape, shortening and breakage of primary and secondary lamellae, fusion and branching, separation in the secondary lamellae epithelium. Oedema in hepatic capsule, picnotic nucleus in hepatocytes, necrosis in different parts of the parenchyma and large vacuoles were observed in liver. Thinning of the corneal layer in the eye tissue, separation of the lens epithelium and fragmentation of the lens fibers were noted. In the brain tissue, only in the high dose group, astrocytes were observed intensely in the anterior part of the olfactory region, medulla oblongata and spinal cord. These structural changes are advanced in gill and liver tissues, moderate in eye, mild in brain.