Bolu ve yöresinde insanlarda toxocariasis'in seroprevalansı
Seroprevalance of toxocariasis on people in Bolu and its region
- Tez No: 607067
- Danışmanlar: PROF. DR. EROL AYAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Toxocariasis, seroprevalans, ELISA, Bolu, Toxocariasis, seroprevalence, ELISA, Bolu
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Toxocariasis, etçil hayvanların sindirim sisteminde yaşayan Toxocara canis ve T.cati gibi nematod larvalarının insanlarda başta karaciğer beyin ve göz olmak üzere tüm iç organlara yayılmasıyla oluşan ve Visceral ve Oküler Larva Migrans'a (VLM ve OLM) sebep olan bir hastalıktır. Enfeksiyon parazitin L2 formunu taşıyan yumurtalarının su ve gıdalarla alınmasıyla oluşmaktadır. Özellikle çocuklar başta olmak üzere enfekte insanlarda VLM ve OLM' a sebep olmakta, hipereozinofili, hepatomegali, anemi, karın ağrısı, öksürük, solunum güçlüğü gibi semptomlarla kendini belli etmektedir. Parazitin dünyada ve Türkiye'de son konak köpek ve kedilerde yayılışı çok yüksek olmasına rağmen, insanlardaki varlığına yönelik yeterli sayıda çalışma bulunmamaktadır. Bolu yöresinde ise parazitin hem son konak hem de ara konaklardaki yayışına yönelik hiçbir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu çalışmada, Bolu ve yöresinde insanlarda Toxocariasis'in ELISA yöntemi seroprevalansını belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, Bolu merkez ve ilçelerindeki farklı yaş, cinsiyet ve meslek gruplarındaki insanlardan, toplamda 384 kişiden kan örnekleri alınmış, serumları çıkarılmış ve ELİSA yöntemi ile Toxocara canis 'in antikor titrelerine bakılmıştır. Yapılan çalışma sonucunda 384 kişinin 46 (%12)'sında pozitif sonuç elde edilmiştir. Yayılışın kadınlarda %11,2, erkeklerde ise %12,7 olarak tespit edilmiştir. Çalışmanın ikinci aşamasında ise kan örneği alınan bireylerin eğitim düzeyleri, beslenme alışkanlıkları, yerleşim yerleri başlıkları altında değerlendirilmiştir. Ki-kare (χ2) testi ile Toxocara canis varlığı açısından yaş, cinsiyet, meslek grupları arasında anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Yapılan çalışma sonucunda Bolu ve yöresinde Toxocariasis'in yayılışının yüksek olduğu ve bir halk sağlığı problemi oluşturduğu, bundan korunmak için gıda ve yeşillik tüketiminde dikkat edilmesi gerektiği kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Toxocariasis is a disease caused by the spread of nematode larvae such as Toxocara canis and T.cati living in the digestive system of carnivorous animals to all internal organs including liver, brain and eye in humans and causing Visceral and Ocular Larva Migrans (VLM and OLM). Infection occurs when the parasite's L2-bearing eggs are removed with water and food. It causes VLM and OLM especially in infected people, especially children, and presents with symptoms such as hypereosinophilia, hepatomegaly, anemia, abdominal pain, cough, and breathing difficulties. Although the parasite in the world and Turkey in the last host dogs and cats in the spread is too high, there is not enough work for the presence of humans. In the Bolu region, no studies were conducted on the propagation of the parasite in both the last host and intermediate hosts. The aim of this study was to determine the seroprevalence of Toxocariasis ELISA method in humans in Bolu and region. For this purpose, blood samples were taken from 384 people from different age, sex and occupational groups in Bolu center and districts, serum was extracted and antibody titers of Toxocara canis were examined by ELISA method. As a result of the study, 46 (12%) of 384 people were positive. The prevalence was 11.2% for females and 12.7% for males. In the second stage of the study, the education levels, feeding habits and settlements of the individuals whose blood samples were taken were evaluated. There was no significant difference between chi-square (χ2) test and Toxocara canis between age, sex and occupational groups. As a result of the study, it was concluded that the spread of Toxocariasis in Bolu and its region is high and poses a public health problem, and attention should be paid to the consumption of food and greens in order to prevent this.