Stratejik insan kaynakları yönetiminde yetenek yönetimi yaklaşımı: Enerji sektöründe bir uygulama
Talent management approach in strategic humanresources management: An application in energy sector
- Tez No: 607094
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT ADİL SALEPÇİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Strateji, stratejik insan kaynakları yönetimi, yetenek yönetimi, sürdürülebilirlik, Strategy, stratejic human resources management, ability, talent management, sustainability
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Modern çalışma hayatı, yıllarca değişen ve gelişen teknoloji, bakış açısı, farklı yaklaşım modelleri ile değişerek şimdiki halini almıştır. Sanayi Devrimi ile birlikte ortaya çıkan emek yoğun üretim süreçleri personel yönetimi uygulamalarıyla başlamış ve günümüzde de etkinliğini sürdüren stratejik insan kaynakları süreçleri ile son şeklini almıştır. Stratejik insan kaynakları yönetimi çalışma hayatına bambaşka bir bakış açısıyla yaklaşmış ve süreçleri uzun vadeli, geleceğe dönük bir yaklaşımla daha kapsamlı olarak ele almıştır. Stratejik insan kaynakları yönetiminde uygulanan yetenek yönetimi yaklaşımı ile doğru işe, doğru kişiyi yerleştirmenin yanında işletmeye, işin gereklerine, örgüte uyumlu ayrıca da kişinin beklentilerinin de işletme amaç ve hedeflerine uyumlu olması esas alınmıştır. Sadece günümüz için değil, rasyonel tahminlerle gelecekte ihtiyaç duyulacak insan kaynağının teminini de kapsamaktadır. Yetenek yönetimi ile işletmeye kazandırılacak olan yetenekli kişilerin tedariki ve istihdamının yanında, işletme içerisinde bulunan mevcut çalışanlarında yeteneklerini belirleyip etkin kullanımı amaçlanmıştır. Bunun sonucunda hem çalışan hem de işletme açısından son derece verimli sonuçlar ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Modern labour life has evolved with its changing and evolving technology, perspective, and different approach models for many years. The labour intensive production processes that have emerged with the Industrial Revolution have been shaped by the strategic human resources processes that started with personnel management practices and continue to be active today. Strategic human resource management has approached the working life with a totally different perspective and dealt with the processes more extensively. With talent management approach applied in strategic human resources management, it has been taken as basis that the right job should be operated beside the right person, the necessity of the job, the compatibility with the job, and also the expectations of the person are in line with the goals and objectives of the business. In addition to the provision and employment of talented persons who will be gained to management by talent management, it is aimed to determine their talents and use them effectively in existing employees in the enterprise. As a result of this, highly productive results occurs both in terms of employee and business.