Etik liderlik yaklaşımlarının çalışanların örgütsel bağlılığına ve performansına etkileri: İstanbul ilinin Bahçelievler ilçesinde özel sağlık kuruluşlarında biraraştırma
Impact of ethical leadership approach on the organizational commitment and performance of the employees; Study in hospitals private practice in Bahçeli̇evler inIstanbul
- Tez No: 607120
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN İŞCAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Etik, Lider, Örgütsel Bağlılık, Performans, Demografik, Sağlık, Ethics, Leader, Organizational Commitment, Performance, Demographic and Health
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 320
Özet
Tez çalıĢmasında Ġstanbul ilinin Bahçelievler ilçesinde bulunan özel sağlık kuruluĢlarındaki yöneticilerin etik liderlik yaklaĢımlarının çalıĢanların örgütsel bağlılığına , performansına olan etkileri ve örgütsel bağlılığın performans üzerindeki aracı rolü araĢtırılmıĢtır. Ayrıca, demografik farklılıkların örgütsel bağlılık ve iĢ gören performansı üzerine olan etkilerini belirleyebilmek adına tanımlayıcı bir alan çalıĢması yapılmıĢtır. AraĢtırmada veri toplama yöntemi olarak hastane yöneticilerinin sergiledikleri etik liderlik yaklaĢımlarının çalıĢanların örgütsel bağlılığına ve performansına olan etkilerini belirlemek için 1999 yılında Karayel‟in tasarlamıĢ olduğu beĢ seçenekli likert ölçme aracı kullanılmıĢtır. Geçerliliği ve güvenilirliği test edilmiĢ ve güvenilirlik durumu (Cronbach Alfa) katsayısı ile incelenmiĢtir. AraĢtırmanın evreni 750 kiĢiden oluĢmakta olup özel sağlık kuruluĢlarındaki 366 sağlık çalıĢanına tesadüfi olmayan örnekleme yöntemlerinden kolayda örnekleme yöntemi uygulanmıĢtır ve örneklem büyüklüğü % 48.8 dir. AraĢtırmada etik liderlik ölçeği olarak Pillai Rajnandini‟nin 1999 yılında gerçekleĢtirmiĢ olduğu“Leadership and Organizational Justice, Similarities and Differences Across Cultures”adlı çalıĢmasından ve Brown ile Harrison‟ın 2005 yılında geliĢtirmiĢ oldukları“Ethical Leadership Scale”isimli ölçekten yararlanılmıĢtır. ÇalıĢmada performans ölçeği için de Kirkman ve Rosen‟in 1999 yılında, Fuentes, Saez ve Montes‟in ise 2004 yılında gerçekleĢtirmiĢ olduğu ve bu çalıĢmalara ek olarak da Rahman ve Bullock‟ın yine 2004 yılında gerçekleĢtirmiĢ oldukları çalıĢmalardaki ölçeklerden yararlanılmıĢtır. Örgütsel bağlılık ölçeği olarak da Allen ve Meyer‟in 1997 yılında geliĢtirmiĢ oldukları ölçek kullanılmıĢtır ki bu ölçek ilerleyen yıllarda Yavuz‟un 2008, Günel‟in 2009, Tekbalkan‟ın 2010 ve KaĢ‟ın 2012‟deki çalıĢmalarında da kullanılan üç boyutlu bir çalıĢma ölçeğidir. .II Örgütlerde gözlemlenen etik davranıĢlar hizmet kalitesini beklenenin en üst seviyesinde sağlayabilmektedir ve söz konusu hizmetler çalıĢanların örgürsel bağlılığı ve performansı üzerinde olumlu etkiler göstermektedir. ÇalıĢmanın amacı; sağlık alanında hizmet sunan örgütlerin etik liderlik yaklaĢımları gösteren liderler tarafından yönetildiklerinde çalıĢanlarının demografik farklılıklarına göre örgütsel bağlılıklarının ve performanslarının ne seviyede etkilendiğini bilimsel olarak açıklayabilmektir. Sonuç olarak içinde bulunduğumuz bilgi çağının modern yöneticilerinden olarak kabul edilen ve etik değerler doğrultusunda çalıĢanlarının örgüte olan bağlılıklarına ve performanslarına olumlu katkılar sağlayacak yöneticilerin sergiledikleri davranıĢlar değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, the effects of ethical leadership approaches of managers in private health institutions on the organizational commitment and performance of employees were researched in Bahçelievler district of Istanbul province. In addition, the effects of ethical leadership behaviors on demographic factors and demographic characteristics on organizational commitment and performance of employees were examined. A five-point Likert scale was used by Karayel in 1999 to determine the effects of ethical leadership approaches on staff organizational performance and performance of hospital managers as data collection methods. Validity and reliability were tested and the reliability condition (Cronbach Alfa) coefficient was examined. The universe of the research was 750 people and 366 healthcare workers in private health institutions who were easily sampled by non-random sampling methods and sample size % 48.8 .Scales used in the research: Ethical Leadership Scale: Pillai Rajnand‟s“Leadership and Organizational Justice, Similarities and Differences Across Cultures (1999)”, Brown & Harrison‟s“Ethical Leadership Scale (2005)”has benefited from his work. Performance scale used by Kirkman and Rosen‟s Project from 1999, Fuentes, Saez and Montes‟s work from 2004 and additionally Rahman and Bullock‟s work from 2004. Organizational commitment scale is a three dimensional measure developed by Allen and Meyer in 1997 and this scale used in previous studies in Yavuz‟s work from 2008, Günel‟s work from 2009, Tekbalkan‟s work from 2010 and KaĢ‟s work from 2012. The obtained findings were analyzed in the statistical program .As a result of the research, it has been observed that ethical leadership approaches are not effective organizational commitment dimension other than emotional commitment when organizational commitment is influenced by employee performance. EthicalIV behaviors in organizations can provide service quality at the highest level expected and have positive effects on employee performance. The aim of this study is to scientifically explain how healthcare organizations are influenced by employees' demographics and organizational commitment and performance when directed by leaders who demonstrate ethical leadership approaches. As a result, it is evaluated that the information age we are in can provide positive contributions to the organizational commitment and performance of employees in the direction of ethical values of modern managers.