Çeşitli klinik örneklerden izole edilen acinetobacter SPP. izolatlarında kolistine direnç ve heterodirencin araştırılması
Investigation of colistin resistance and heteroresistance in acinetobacter SPP. isolates from various clinical samples
- Tez No: 607119
- Danışmanlar: UZMAN MUSTAFA ÇAĞATAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Acinetobacter, direnç, heterodirenç, kolistin, Acinetobacter, colistin, heteroresistance, resistance
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Kolistin antibiyotiği, özellikle yoğun bakım ünitelerinin kronik sorunu haline gelmiş dirençli Acinetobacter spp. enfeksiyonları için, elde kalan son çare ilaçlardandır. Güncel çalışmalarda, Acinetobacter spp. izolatlarında, kolistine karşı artan direnç oranları ve özellikle heterodirenç varlığı dikkat çekmektedir. Çalışmamızda Acinetobacter spp. izolatlarında kolistin duyarlılığını araştırmayı, kolistin duyarlı bulunan izolatlarda heterodirenç varlığını tespit etmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Hastanemiz Tıbbi Mikrobiyoloji laboratuvarına, Mart 2016-Ağustos 2016 tarihleri arasında gelen, klinik örneklerden izole edilen 110 Acinetobacter spp. izolatı çalışmaya dahil edilmiştir. İzolatların kolistin duyarlılığı, sıvı mikrodilüsyon ile EUCAST standartlarına göre belirlenmiştir. Duyarlı olarak saptanan izolatlardaki heterodirenç varlığı, 4 mg/L kolistin içeren MHA plaklarındaki üreme dikkate alınarak araştırılmıştır. Bulgular: 110 Acinetobacter spp. izolatının 17'sinde (%15,5) kolistine direnç saptanmıştır. Duyarlı bulunan 93 Acinetobacter spp. izolatının heterodirenç araştırılmasında; 4 mg/L kolistin içeren MHA besiyerinde 24 saatlik inkübasyon sonunda 18 izolatta üreme gözlenirken, 48 saatin sonunda, bu izolatlara ek olarak 8 izolatta daha üreme gözlenmiştir. Kolistinli MHA besiyerinde üreyen koloniler, konvansiyonel ve otomatize yöntemlerden yararlanılarak Acinetobacter spp. olarak yeniden tanımlanmıştır. Ayrıca MİK değerleri KKA besiyerine yapılan pasajlardan, tekrar çalışılarak, tümünün ≥4mg/L olarak doğrulanmasıyla, heterodirenç tanımlaması yapılmıştır. Böylece 93 kolistin duyarlı Acinetobacter spp. izolatının, 26'sında (%27,96) heterodirenç varlığı tespit edilmiştir. Sonuç: Çalışmamızda kolistin duyarlı bulunan Acinetobacter spp. izolatlarında, %27,96 gibi yüksek bir oranda kolistin heterodirenci tespit edilmiştir. Altın standart yöntem olan popülasyon analiz profili ile kıyaslandığında; pratikte kullanımı daha uygun ve çok sayıda izolatı test edebileceğimiz bu yöntemle daha kısa sürede sonuç alınabilmektedir. Böylece, kolistin tedavisine başlanmadan, olası yanıtsızlık öngörülebilecek, klinisyenin farklı ilaç tedavisi veya kombinasyon seçeneklerini düşünmesi ile günlük klinik uygulamalara katkı sağlanacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: Colistin antibiotic is the last remedy available drugs in Acinetobacter spp. infections which has become a chronic problem particularly in intensive care units. In the current studies, the ratio of increasing resistance against colistin and especially the presence of heteroresistance in the Acinetobacter spp. isolates draw attention. In our study, we aimed to search the sensitivity in Acinetobacter spp. isolates, detect the presence of the heteroresistance in the isolates that were found colistin sensitive. Materials and Methods: 110 Acinetobacter spp. isolate isolated from clinical samples, sent to our hospital's Medical Microbiology Laboratory between 2016 March-2016 August were included in the study. Colistin sensitivity of the isolates were determined with broth microdilution according to the EUCAST standarts. The presence of heteroresistance in susceptible isolates was investigated considering the growth on MHA plates containing 4 mg/L colistin. Results: Colistin resistance was detected in 17 (15,5%) of the 110 Acinetobacter spp. isolates. In the heteroresistance investigation of 93 Acinetobacter spp. isolates which were found sensitive; in addition to growth of 18 isolates at the end of 24 hours of incubation on the MHA medium including 4 mg/L colistin, growth was observed in 8 more isolates at the end of 48 hours. The colonies grown on the MHA medium with colistin were redefined as Acinetobacter spp. by conventional and automatized methods. Also, by re-investigating MIC values with broth microdilution from subcultures on sheep blood agar, heteroresistance identification was done by confirmation that all are ≥4mg/L. Thus, presence of heteroresistance was detected 26 (27,96%) of 93 colistin sensitive Acinetobacter spp. isolates. Conclusion: In our study; in Acinetobacter spp. isolates which were found colistin sensitive, a high ratio as 27,96% of colistin heteroresistance was detected. Compared to population analysis profiles which is the golden standard method, quicker result can be obtained with this method which is more practical and with which a large number of isolates can be tested. So before initiation of colistin treatment, a probable non-response can be predicted, and by the consideration of clinician different medications or combination options, a contribution will be done to the daily clinical practices.