Klinik remisyondaki romatoid artritli hastaların fonksiyonel durumunun değerlendirilmesi ve aerobik kapasite ile ilişkilendirilmesi
Evaluation of functional status of patients with rheumatoid arthritis in clinical remission and association with aerobic capacity
- Tez No: 607226
- Danışmanlar: PROF. DR. İLKER YAĞCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Romatoid Artrit, Hastalık Aktivitesi, Fonksiyonel Durum, Yaşam Kalitesi, Aerobik Kapasite
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ortopedik Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Giriş ve Amaç: Çalışmamızın amacı; klinik olarak remisyonda olan romatoid artritli (RA) hastalar, orta hastalık aktivitesine sahip RA'lı hastalar ve sağlıklı kişilerin fonksiyonel durum ve aerobik kapasitelerinin karşılaştırılmasıdır. Çalışmamızın birincil hipotezi RA tanısı almış olup klinik olarak remisyonda olan hastalarda fonksiyonel durumun, genel sağlığın ve aerobik kapasitenin benzer yaş ve cinsiyetteki sağlıklı bireylere göre bozulduğudur. Çalışmamızın ikinci amacı ise remisyon ve orta derecede hastalık aktivitesine sahip RA'lı hastalarda yaşam kalitesi ölçütlerinin birbirleriyle olan ilişkisinin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza 2010 ACR/EULAR sınıflandırma kriterlerini karşılayan 30 RA hastası ve 15 sağlıklı kişi dahil edildi. DAS28 skorlarına göre 15 hasta remisyon grubu, 15 hasta orta derecede hastalık aktivitesine sahip grup ve 15 hasta sağlıklı kontrol grubuna alındı. Tüm katılımcılar kısa form-36 (SF-36), Sağlık Değerlendirme Anketi (HAQ), Duruöz El İndeksi, Beck depresyon envanteri, dokuz delikli peg testi, Jamar el dinamometresi ve VO2 maksimum düzeyi ile değerlendirildiler. Bulgular: Remisyon grubu ile sağlıklı kontrol grubu arasında SF-36 emosyonel durum alt parametresi dışında hiçbir parametrede anlamlı bir fark saptanmadı (p>0,05). Orta derecede hastalık aktivitesine sahip olan grupta HAQ, Duruöz El İndeksi, Jamar el dinamometresi, VO2 maksimum düzeyleri ve SF-36 alt grupları parametrelerinde her iki gruba kıyasla anlamlı fark mevcut iken (p0,05). Duruöz el indeksi, HAQ ve Jamar el dinamometresi ölçümlerinin birbiri ile orta-iyi derecede korelasyon gösterdiği saptandı. Çalışmamızın birincil hipotezi reddedilmiştir. Sonuç: Hastalık iyi kontrol edilirse, RA'lı hastalarda fonksiyonel durum ve aerobik kapasite sağlıklı bireyler kadar iyi olmaktadır. Hastalık aktivitesinin yüksek olması yaşam kalitesini, fonksiyonel durumu ve aerobik kapasiteyi olumsuz etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Primary aim of the study was to compare functional status and aerobic capacity of the patients with rheumatoid arthritis (RA) who were in clinical remission, moderate disease activity with healthy controls. The primary hypothesis was the functional status and aerobic capacity of the patients who were in clinical remission was lower than healthy subjects. The secondary aim of the study was to correlate the outcome measures of functional status in patients with remission and moderate disease activity. Materials and Methods: The study was completed with 30 patients with RA diagnosed according to 2010 ACR/EULAR criteria and 15 healthy subjects. The patients with RA were divided to clinical remission and moderate disease activity groups according to DAS28 scores. SF-36, Health Assessment Questionnaire (HAQ), Duruöz Hand Index, Beck Depression Inventory (BDI), nine hole peg test (NHPT), Jamar hand dynamometer measurements and VO2 maximum levels were assessed in both of three groups. Results: There were no statistical difference between patients with remission and healthy subjects expect SF-36 emotional subgroup (p>0.05).