Mersin Üniversitesi Çiftlikköy yerleşkesi için tehlikeli atık yönetim sisteminin kurulması ve atık yönetim planının hazırlanması
Development of hazardous waste management system and waste management plan for Mersin University Çiftlikköy campus
- Tez No: 607262
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAVVA DUYGU BİLGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Atık, Atık Yönetimi, Atık Yönetim Sistemi, Tehlikeli Atık, Waste, Waste Management, Waste Management Systems, Hazardous Waste
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Çevre kirliliğine sebep olan faktörler göz önünde bulundurulduğunda atık üretiminin önemli bir yere sahip olduğu görülmektedir. Atık üretimine genel olarak bakıldığında insanların ticaret, üretim, eğitim-öğretim ve endüstriyel birçok alandaki çeşitli faaliyetleri sonucu su, enerji ve benzeri birçok maddenin tüketim miktarının arttığını ve bu tüketim sonucunda oluşan çeşitli atıkların çevremizi ve doğal yaşamı kötü etkilediği görülmektedir. Bu nedenle birçok alanda gerçekleştirilen faaliyetler sonucunda atık oluşumunun engellenmesi, engellenemediği alanlarda üretim miktarının azaltılması, mümkünse geri dönüşümünün sağlanması, çevre ve canlı sağlığına zarar vermeden bertaraf edilmesi gerekmektedir. Bu amaçla tüm bu süreçleri kapsayacak bir atık yönetimi geliştirilmelidir. Bu tez kapsamında üniversite faaliyetlerinden kaynaklanan tehlikeli atıkların belirlenmesi, gruplanması, taşınması, depolanması gibi tüm yönetim aşamalarının oluşturulmasına çalışılmıştır. Ayrıca tez kapsamında, uygulama aşaması için önem arz eden tehlikeli atık yönetimi yönergesi ve atık yönetim planı hazırlanmış ve personel eğitimleri gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Considering the factors that cause environmental pollution, waste production has an important place. In general, waste production; as a result of various activities of people in trade, production, education/training and many industrial areas, Its obvious that consumption of water, energy and other substances is increasing. And the waste sresulting from this consumption affect the environment and wild life negatively. As a result of the activities carried out in many areas; systems should be developed to make waste management efficient and continious by covering the whole process such as preventing waste generation, decreasing the amount of production, ensuring recycling (if), and disposing without harming the environment and wild life. Within the scope of this thesis, it has been tried to establish all the management stages such as identification, grouping, transportation and storage of hazardous waste sarising from university activities. In addition, hazardous waste management directive and waste management plan, which are important for the implementation stage, were prepared and personel trainings were conducted within the scope of the thesis.