Geleneksel döküm ve hızlı katılaştırma yöntemiyle üretilen Al-%10Si-%XMg (X=0, 5, 10) alaşımlarının mikroyapı ve elektriksel özelliklerinin incelenmesi
Investigation of microstructure and electrical properties of Al-10 Si-X Mg (X=0, 5, 10) alloys produced by conventionally casting and rapid solidification
  1. Tez No: 607277
  2. Yazar: MEHMET YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KESKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Al-Si-Mg Alaşımı, Melt-spinning, Hızlı katılaştırma, Al-Si-Mg Alloy, Melt-spinning, Rapid solidification
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Hızlı katılaştırılmış hipoötektik Al-%10Si-%XMg (X=0, 5, 10) alaşımları melt-spinning metodu ile üretildi. Faz geçişleri X-Işınımı yöntemiyle tanımlandı ve alaşımların mikroyapıları taramalı elektron mikroskobu ile karakterize edildi. Erime özellikleri Ar atmosferi altında Diferansiyel Taramalı Kalorimetre (DSC) ve Diferansiyel Termal Analiz (DTA) yöntemleriyle incelendi. Geleneksel ve Melt-spinning yöntemiyle katılaştırılmış alaşımların mekanik özellikleri kopma-çekme ve Vickers mikro sertlik testleri ile test edildi. Soğuma oranı ve 89 m kalınlığındaki şeritlerin katılaşma süresi yaklaşık olarak sırasıyla 2,97x107 K/s ve 9,31x10-6 s olarak elde edildi. Nano ölçekli Si parçacıkları dentirit -Al matrisinin yüzeyi üzerinde büyüme gözlendi ve bu parçacıkların ortalama boyutu 10-50 nm arasında bulundu. Çekme özellikleri ve mikrosertliğin geliştirilmesi yapısal özellik ve aşırı doymuş -Al katı çözeltisi ile ilişkilidir. Nano boyutlarda dağılmış Si parçacıklarının Melt-spinning yöntemiyle üretilen şeritlerin mekanik özelliklerinin gelişmesinde kritik öneme sahip olduğu tespit edildi. Şeritlerin detaylı elektriksel direnç testleri 300-800 K (27-527 °C) sıcaklık değerleri arasında çalışıldı.
Özet (Çeviri)
Rapidly solidified hypoeutectic Al–10Si–XMg (X=0, 5, 10 wt. %) alloys were produced by the melt-spinning method. The phase composition was identified by X-ray diffractometry and the microstructures of the alloys were characterized by scanning electron microscopy. The melting characteristics were studied by differential scanning calorimetry and differential thermal analysis under an Ar atmosphere. The mechanical properties of the melt-spun and conventionally solidified alloys were tested by tensile-strength and Vickers micro-hardness tests. The results illustrate that the cooling rate and solidification time of 89 μm thick melt-spun ribbon were estimated to be 2.97x107 K/s and 9.31 x10-6 s, respectively. Nanoscale Si spot particles were observed growing on the surface of the dendritic α-Al matrix and the average sizes of these spots ranged from 10 to 50 nm. The improvement in the tensile properties and microhardness was related to structural refinement and the supersaturated α-Al solid solution; the nanoscale dispersed Si spot particles made a significant improvement to the mechanical properties of the melt-spun ribbon. Detailed electrical resistivity tests of the ribbons were carried out at temperatures of 300 K (27 °C) to 800 K (527 °C).