Metastatik kastrasyon rezistan prostat kanserinde docetaksel tedavisi uygulanan sonrası kemoterapi rejimlerinin etkinlik ve yan etki profillerinin retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of the safety and efficacy of the chemotherapeutics in patients with metastatic castration resistant prostate cancer after docetaxel treatment
  1. Tez No: 607451
  2. Yazar: HİKMET ÖZTOP
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDEM ÇUBUKÇU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Prostat kanseri, Abirateron Asetat, Kabazitaksel ve Enzalutamid, Prostate cancer, Abiraterone Acetate, Cabazitaxel and Enzalutamide
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu araştırmada 01/01/2000-31/12/2018 tarihleri arasında Bursa Uludağ Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde metastatik kastrasyon rezistan prostat kanseri tanısı alan, Abirateron Asetat, Kabazitaksel ve Enzalutamid tedavisi uygulanan hastalarda kemoterapilerinin etkinlik ve yan etki profillerinin retrospektif olarak değerlendirilmesi amaçlandı. Bu kapsamda 29 (%58) Abirateron, 14 (%28) Kabazitaxel ve 7 (%14) Enzalutamid kullanan olmak üzere toplam 50 hastanın Bursa Uludağ Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde bulunan elektronik verileri tarandı. Onkoloji dosyalarından; hastaların demografik özellikleri, tanı anı patolojisi, prostat spesifik antijen (PSA) değeri, Gleason skoru, hastalığın evresi, tanı anı metastazının olup olmadığı, kemoterapi öncesi veya sonrasında operasyon geçirip geçirmediği, palyatif veya küratif radyoterapi (RT) alıp almadığı, maksimum androjen blokajı (MAB) tedavisi ve süresi, birinci seçim docetaxel kemoterapisinin başlanma süresi ve aldığı kür sayısı, ikinci seçim kemoterapi için kullanılan ajanlar, bu ajanlarla tedavi altındayken takiplerindeki PSA değerleri, radyolojik görüntülemeleri, kemoterapötik ajana spesifik yan etki profilleri, ikinci seçim tedavi sırasında progresyon gelişen hastalarda başlanan üçüncü seçim kemoterapötik ilaçlar, üçüncü seçim kemoterapötik ajanlarla tedavi altındayken takiplerindeki PSA değerleri, radyolojik görüntülemeleri, kemoterapötik ajana spesifik yan etki profillerine ilişkin veriler toplandı. Elde edilen verilerin istatiksel analizi SPSS 23.0 for Windows bilgisayar programı ile ANOVA, ki-kare ve Kaplan Meier analizleri ile yapıldı. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre tanı anındaki Gleason skorları ve TNM evreleri arasında anlamlı farklılık yoktu. Çalışmamızda Dosetaksel sonrası Abirateron Asetat veya Enzalutamid alan hastalar; Kabazitaksel alan hastalar ile karşılaştırıldığında progresyonsuz sağkalımın androjen aksını hedefleyen tedavi alan hastalarda istatistiksel anlamlı olarak daha uzun olduğu gözlendi.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to evaluate the efficacy and side effect profiles of chemotherapies with Abirateron Acetate, Cabazitaxel and Enzalutamide in patients who diagnosed as metastatic castration resistant prostate cancer in Bursa Uludağ University Health Application and Research Center between 01/01/2000 and 31/12/2018. In this context, 29 (58%) Abirateron, 14 (28%) Kabazitaxel and 7 (14%) enzalutamide using a total of 50 patients in the Uludag University Health Application and Research Center electronic data were scanned. Patients' demographic characteristics, pathology of diagnosis, prostate specific antigen (PSA) value, Gleason score, stage of the disease, presence of metastasis at the time of diagnosis, whether they underwent surgery before or after chemotherapy, palliative or curative radiotherapy (RT), maximum androgen blockade (MAB) treatment and duration, starting time of first choice docetaxel chemotherapy and the number of cures taken, the agents used for second choice chemotherapy, PSA values in follow-up, radiological images, side effect profiles of chemotherapeutic agent, progression during second choice treatment, the third choice chemotherapeutic agents and the PSA values, radiological imaging, and side effect profile specific to the chemotherapeutic agent are collected from oncology files. Statistical analysis of the data was performed with SPSS 23.0 for Windows computer program using ANOVA, chi-square and Kaplan Meier analyzes. According to the findings of the study, patients who received Abirateron Acetate or Enzalutamide after Docetaxel; Progression-free survival was statistically significantly longer in patients receiving treatment targeting the androgen axis compared to patients receiving Cabazitaxel.