Evlatlığın yasal mirasçılığı
Legal heirdom of adopted child
  1. Tez No: 607498
  2. Yazar: ZEYNEP YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAKİ İLKAY ENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Evlatlığın Yasal Mirasçılığı, Miras Hukuku, Evlatlığın Tek Yönlü Mirasçılığı, Evlatlığın Zümre Sistemindeki Yeri, Evlenme Engelinin Evlatlığın Mirasçılığına Etkisi, Legal Heirdom of Adopted Child, Inheritance Law, One-Way Heirdom of Adopted Child, The Place of Adopted Child in Parental System, The Effect of Marriage Impediment to Heirdom of Adopted Child
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Tezin konusunu evlatlığın yasal mirasçılığı oluşturmaktadır. Evlatlığın yasal mirasçılığının başlama anı, özellikleri, sınırlandırılabilir olup olmadığı, iki tarafın da alt ve üstsoyu açısından nasıl sonuçlar doğuracağı ve hangi şekillerde sona ereceği ve sona eriş şekillerine göre evlatlığın yasal mirasçılık sıfatını muhafaza edip edemeyeceği bu başlık altındaki temel sorunları oluşturmaktadır. Ayrıca evlatlığın kendisini evlat edinen kişi ya da kişilerden hak kazanacağı mirasın yanı sıra öz ailesinden kaynaklı yasal mirasçılığının da devam edeceği hususu da tartışılmıştır. Tez içeriğinde bu hususlar incelenirken gerek Yargıtay Kararlarında gerekse kaynakçada adı geçen eserlerden yapılan alıntılarla karşılaşılacak ihtimallerin örneklendirilmesi yöntemi tercih edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Legal heirdom of adopted child forms the subject of the thesis. Beginning time of the legal heirdom of adopted child, specifications, limitable or not, how both sides will bear legal consequences in terms of descendant and ascendant, in which cases it will end and whether or not an adopted child has been able to sustain the title of legal heirdom according to the cases of end constitutes the main issues in this subject. Besides, in addition to the inheritance which adopted child will entitle from his adopter or adopters, the issue that the legal heirdom of the adopted child originating from his biological family is also discussed. While studying the titles above, the sampling method, which will be encounter the possibilities with the quotations both the decisions of the Supreme Court and ibids in references, is preferred.