İlkokul 4. sınıf öğrencilerinin FeTeMM etkinlik uygulamalarının değerlendirilmesi
FeTeMM supported activity practices for primary school grade 4 students
- Tez No: 607514
- Danışmanlar: DOÇ. MUSTAFA ULU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Beceriler, etkinlikler, fetemm, zorluklar, Activities, challenges, fetemm, skills
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışmada, 4. sınıf öğrencilerinin Fetemm uygulamaları etkinliklerinde ortaya çıkan beceriler ve karşılaştıkları zorlukların neler olduğu araştırılmıştır. Araştırma, 2018-2019 eğitim-öğretim yılı İstanbul ili Küçükçekmece semtinde bulunan bir ilkokulda öğrenim gören 27 kişilik bir sınıfta gerçekleşmiştir. Araştırmanın belirlenen dört grup üzerinde çalışılması için öğrencilern rastgele oluşturulmuş heterojen 4 grup haline getirilmiştir. Uygulanan etkinlikte becerilerin kullanımı ve etkinlik sürecinde yaşanan zorluklar ele alınmıştır. Okulun ve sınıfın belirlenmesi örneklem yöntemlerinden uygun örnekleme göre belirlenmiştir. Araştırmada, temel nitel araştırma deseni kullanılmıştır. Fetemm etkinlik uygulamalarında ortaya çıkan beceriler ve yaşanan zorluluklar video ve fotoğraf ile kayıt altına alınarak incelenmiştir. Kayıt altına alınan görüntüler ve notlar ile öğrencilerin araştırmacının sorularına verdikleri cevaplar, dersin Fetemm' e uygun işlenişi ve öğrencilerin uygulama esnasında geliştirdikleri beceriler içerik analiz ile değerlendirilmiştir. Öğrencilere her uygulama için ortalama 45 dakika verilmiş ve bu süre boyunca gruplar video-fotoğraf ile kayıt altına alınmışlardır. Araştırmanın analizi, kaydedilen görüntülerin ve ders esnasında alınan notlar ile içerik analiz kullanılarak yapılmıştır. Araştırmadan elde edilen verilerin analizi sonucunda, Fetemm uygulamaları ile destekli derslerin işlenmesi sayesinde öğrencilerin etkinliklerde akıl yürütme, mühendislik, ilişkilendirme ve iletişim becerilerinin ortaya çıktığı ve bu becerilerin uygulamayı olumlu etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca, Fetemm etkinlik uygulamalarında öğrencilerin anlamada, odaklanmada, malzeme kullanımında, zamanı yönetmede ve görev paylaşımında zorluklar yaşadıkları soucuna ulaşılmıştır. Ulaşılan sonuçlara ilişkin öneriler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the skills and difficulties faced by the fourth grade students in Fetemm applications activities were investigated. The study was carried out in a class of 27 students studying in an elementary school located in Küçükçekmece district of Istanbul province in the 2018-2019 academic year. In order to study the four groups identified, the students were randomly formed into 4 heterogeneous groups. In the applied activity, the use of skills and the difficulties experienced during the activity process were discussed. The determination of the school and the classroom was determined according to the appropriate sampling method. Basic qualitative research design was used in the study. The skills and difficulties encountered in Fetemm effectiveness applications were recorded by video and photography. The students' answers to the researcher's questions with the recorded images and notes, the proper processing of the course to Fetemm and the skills the students developed during the application were evaluated with content analysis. The students were given an average of 45 minutes for each application and the groups were recorded with video-photographs during this period. The analysis of the research was done by using the recorded images and the notes taken during the course and content analysis. As a result of the analysis of the data obtained from the research, it was concluded that the reasoning, engineering, association and communication skills of the students emerged in the activities thanks to the processing of the courses supported by Fetemm applications and these skills positively affected the application. In addition, it has been concluded that students experience difficulties in understanding, focusing, using materials, managing time and sharing tasks in Fetemm activity applications. Suggestions are given about the results achieved.