İlkokul 4. sınıf öğrencilerinin öz yeterlik inançları ile yaratıcılık düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between self-efficacy beliefs and creativity levels of primary school 4th grade students
- Tez No: 768519
- Danışmanlar: PROF. DR. SONGÜL TÜMKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öz yeterlilik, yaratıcılık, ilkokul, Self-efficacy, creativity, primary school
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu araştırma; ilkokul 4. sınıf öğrencilerinin öz yeterlik inançları ile yaratıcılık düzeyleri arasındaki ilişkinin tespit edilmsi ve öğrencilerin öz yeterlik inançlarının ve yaratıcılık düzeylerinin demografik değişkenlere göre farklılık gösterip göstermediğini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma ilişkisel tarama modelinde betimsel bir çalışmadır. Araştırmanın evrenini 2020-2021 eğitim öğretim yılı süresinde Adana ilindeki ilkokullarda öğrenim gören 4. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Örneklemi ise araştırmanın yapıldığı yıl içerisinde Adana ili merkez ilçelerdeki (Çukurova, Seyhan, Yüreğir ve Sarıçam) ilkokullarda öğrenime devam etmekte olan öğrenciler arasından tabakalı örneklem seçimi yöntemi ile seçilen 149' u kız ve 140'ı erkek öğrenci olmak üzere toplam 289 ilkokul dördüncü sınıf öğrencisi oluşturmuştur. Araştırma verileri“Çocuklar İçin Öz Yeterlik Ölçeği”,“Ne Kadar Yaratıcsınız?”ölçekleri ve kişisel bilgi formları ile toplanmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin analizinde tek yönlü varyans analizi (ANOVA), t testi, ANOVA'da farklılığın hangi gruptan kaynaklandığını belirlemek içinse Tukey testinden yararlanılmıştır. Normal dağılım göstermeyen verilerin analizi Kruskal Wallis H testi ile yapılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişikiyi ortaya çıkarma için Pearson Korelâsyon analizi uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre; öğrencilerin öz yeterlik inançları ile cinsiyet, anne – baba eğitim düzeyi, anne-baba mesleği, kardeş sayısı, ailenin sosyo-ekonomik düzeyi durumuna göre anlamlı bir şekilde farklılaştığı tespit edilmiştir. Öğrencilerin öz yeterlik inançları ile okulun bulunduğu çevrenin sosyo-ekonomik durumuna göre anlamlı bir şekilde farklılaşmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Öğrencilerin toplam yaratıcılık düzeyleri ortalamanın altında oldu tespit edilmiştir. Öğrencilerin yaratıcılık düzeyleri sadece anne mesleği değişkenine göre farklılaştığı, diğer değişkenler açısından ise anlamlı bir farklılık olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca öğrencilerin toplam öz yeterlik puanları ile toplam yaratıcılık puanları arasında düşük düzeyde, pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to determine the relationship between primary school 4th grade students' self-efficacy beliefs and creativity levels and to determine whether students' self-efficacy beliefs and creativity levels differ according to demographic variables. The research is a descriptive study in relational screening model. The population of the research consists of students who continue their education in public and private primary schools in the districts (Çukurova, Seyhan, Yüreğir ve Sarıçam) of Adana province in the 2020-2021 academic year. The sample group consists of 289 fourth grade primary school students, 149 girls and 140 boys, who were selected by a stratified sampling method among the students who were continuing their education in selected schools during the year. Research data“Self-Efficacy Scale for Children”,“How Creative Are You?”scales and personal information forms were collected. One-way analysis of variance (ANOVA) and t-test were used in the analysis of the data obtained in the study. Tukey test was used to determine which group caused the difference in ANOVA. Data that did not show normal distribution were analyzed using the Kruskal Wallis H test. Pearson Correlation analysis was applied to reveal the relationship between the variables. According to the findings obtained in the research; It has been determined that students' self-efficacy beliefs differ significantly according to gender, parental education level, parental profession, number of siblings, socio-economic level of the family. It was concluded that the students' self-efficacy beliefs did not differ significantly according to the socio-economic status of the school environment. It has been determined that the total creativity levels of the students are below the average. It was concluded that the creativity levels of the students differed only according to the mother's profession variable, and there was no significant difference in terms of other variables. In addition, it was determined that there was a low level, positive and significant relationship between the students' total self-efficacy scores and their total creativity scores.