A comparative study between conventional and participation banking systems: A case of Turkey
Anlaşmalı ve katılım bankacılığı sistemleri arasında karşılaştırmalı bir çalışma: Türkiye örneği
- Tez No: 607531
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET SEDAT AYBAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kararlilik, Likidite, Varlik kalitesi, Profıtabılıty, Lıquıdıty, Asset qualıty
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bir finansal sistemin amacı, ister geleneksel isterse İslami olsun, finansal kaynakların mobilizasyonu ve bunların farklı yatırım projeleri arasında paylaştırılmasıdır. Böylece faizsiz bankalar, geleneksel finansmanı vuran vahim krize karşı direnişlerini göstermiştir. Bu genel çalışma, Türkiye'de halen aktif olan her iki bankacılık sisteminin ilkelerini, risklerini ve performanslarını ortaya çıkarmak için yapılmıştır. Bu makale, Faizsiz bankaların özelliklerini, geleneksel bankaların kimlerle karşılaştırarak analiz eder. Ayrıca iki sistem arasındaki farklı ürün türlerini de gösterir. Ayrıca iki sistem arasındaki farklı ürün türlerini de gösterir. Bu araştırmanın amacı, beş bölüm geliştirmemizi sağlamıştır. İlk bölüm bankacılık sistemine genel bakış üzerine odaklanacak. Bu bölüm bazı kavramları tanımlamamızı ve bankaları yöneten ilkeleri gözden geçirmemizi sağlayacaktır. İkinci bölüm faizsiz bankacılık sistemine odaklanacak. Öncelikle Faizsiz bankaların ilkelerini ve bu sistemde karşılaştığımız risk türlerini göreceğiz. Ardından Faizsiz bankacılık finansal ürünlerini sunacağız. Bu tezin üçüncü ve dördüncü bölümleri, Türkiye'deki iki bankacılık sisteminin karşılaştırılmasına odaklanacak. Sonunda, son bölüm her iki bankacılık sisteminin ekonomik ve finansal yönlerinin genel bir analizi ile başlayacak ve daha sonra Türkiye'deki farklı ürünlerin detaylı bir analizi ile bitecektir.
Özet (Çeviri)
The purpose of a financial system, whether conventional or Islamic, is the mobilization of financial resources and their allocation between different investment projects. Thus Interest-free banks have shown their resistance against the subprime crisis that hit conventional finance. This general study is made to find out the principles, risks and performances of both banking system which are currently active in Turkey. This paper analyses the characteristics of Interest-free banks by comparing them with those of conventional banks. It shows also the different types of products between the two systems. The objective of this research has led us to develop five chapters. The first chapter will focus on overview of banking system. This chapter will allow us to define some concepts and revise the principles governing banks. The second chapter will focus on interest-free banking system. First we will see the principles of Interest-free banks and the kinds of risks we encounter in this system. Then we will present the Interest-free banking financial products. The third and fourth chapter of this thesis will focus on a comparison of the two banking systems in Turkey. And at the end the last chapter will start with a general analysis of the economic and financial aspects of both banking system and then it will finish with a detailed analysis of the different products in Turkey.