Meme kanserinde demir homeostazıyla ilgili genlerin ekspresyonu
Expression of genes related to iron homeostasis in breast cancer.
  1. Tez No: 607536
  2. Yazar: TUBA MUTLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET GÜVEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Demir homeostazı, Meme kanseri, qRT-PCR, Iron homeostasis, Breast cancer, qRT-PCR
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Demir metabolizması ile ilgili bozukluklar çeşitli hastalıklara yol açmakta ve ayrıca kanser sürecinde de etkili olmaktadır. Son zamanlarda meme kanseri üzerinde yapılan çalışmalarda demir metabolizması ile ilişkili genlerin ekspresyon düzensizliği gösterilmiş olup, bu değişimlerin hastalarda prognostik önem kazandığı görülmektedir. Çalışmamızda meme kanserli hastaların tümör ve normal dokularında demir hemostazıyla ilişkili Matriptaz 2 (TMPRSS6), Hemojuvelin (HFE2), Hepsidin (HAMP), IRP1, Ferroportin 1 (FPN1), Transferrin reseptör 1 (TFRC), miRNA 122 genlerinin ifade düzeylerini kıyasladık ve bu genlerin ifade düzeylerini birbirleriyle ve hastaların klinik verileri ile ilişkilendirdik. Çalışmamıza, yeni meme kanseri tanısı konmuş, herhangi bir tedavi uygulanmamış 75 kadın hastadan alınan tümörlü ve normal dokuları dahil edildi. Demir homeostazıyla ilgili genlerin ifade düzeyleri qRT-PCR yöntemiyle tespit edildi. Çalışmamızda TFRC, TMPRSS6, ve IRP1 genlerinin ifade düzeylerinin tümörlü dokuda normal dokuya göre arttığı saptanmıştır. FPN1, HFE2 ve miRNA122 genlerinin ise ifade düzeylerinin tümörlü dokuda normal dokuya göre azaldığı saptanmıştır. HAMP gen ifade düzeyi açısından tümörlü ve normal dokular arasında fark tespit edilmemiştir (p=0,911). Anemisi olan ve olmayan hastalardaki gen ifade düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır. TMPRSS6, TFRC, IRP1, HFE2 ve miRNA122 genlerin ifade düzeyleri ile hastaların bazı klinik veriler arasındaki ilişki incelendiğinde, istatiksel olarak anlamlı olan sonuçlar elde edilmiştir. Çalışmamızda ayrıca IRP1 ile FPN1 arasında (r=0,266; p=0,022) ve IRP1 ile miRNA 122 arasında da istatistiksel olarak anlamlı pozitif yönde bir korelasyon saptanmıştır (r=0,231; p=0,048). Diğer yandan sadece IRP1 ifade düzeyleri ile hematolojik verilerden PLT seviyeleri arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif yönde bir korelasyon saptanmıştır (r=0,260; p=0,025). Demir homeostazında rol oynayan molekülleri kodlayan genlerdeki ifade düzeylerinin meme karsinogenezi ile ilişkisini araştırdığımız çalışmamızdan elde ettiğimiz sonuçlarımız, demir homeostaz gen ifadelerinin klinik önemini ortaya koymaktadır. Çalışmamızın sonuçlarının bu alanda yapılacak çalışmalara katkı sağlayacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Dysregulation of iron metabolism contributes to various human pathologies, including iron overload diseases and cancer. Recently, studies on breast cancer have shown irregular expression of iron-related genes, and these changes seem to gain prognostic significance in patients. In this study, we compared the expression levels of Matriptase 2 (TMPRSS6), Hemojuvelin (HFE2), Hepcidin (HAMP), IRP1, Ferroportin 1 (FPN1), Transferrin receptor 1 (TFRC), miRNA 122 genes in tumor and normal tissues of breast cancer patients. We correlated expression levels of genes with each other and clinical data of patients. In this study, tumor and normal tissues taken from 75 women with newly diagnosed breast cancer without any treatment were included. Expression levels of genes related to iron homeostasis were determined by qRT-PCR method. In our study, expression levels of TFRC, TMPRSS6, and IRP1 genes were found to increase in tumor tissue compared to normal tissue. Expression levels of FPN1, HFE2 and miRNA122 genes decreased in tumor tissue compared to normal tissue. No difference was found between tumor and normal tissues in terms of HAMP gene expression level (p = 0,911). No statistically significant difference was found between gene expression levels in patients with and without anemia. When the relationship between expression levels of FPN1, HAMP, TMPRSS6, TFRC, IRP1, HFE2 and miRNA122 genes and some clinical data of the patients were examined, statistically significant results were obtained. In our study, a statistically significant positive correlation was also found between IRP1 and FPN1 (r = 0,266; p = 0,022) and between IRP1 and miRNA 122 (r = 0,231; p = 0,048). On the other hand, only a statistically significant positive correlation was found between IRP1 expression levels and PLT levels from hematological data (r = 0,260; p = 0,025). The results of our study, which investigated the relationship between levels of expression in genes encoding molecules involved in iron homeostasis and breast carcinogenesis, reveal the clinical importance of iron homeostasis gene expression. We think that the results of our study will contribute to the studies in this field.