Türkiye Selçuklu uç teşkilatının kurulması
Establishment of Turkey Sekjuk border organization
  1. Tez No: 607598
  2. Yazar: SALİH ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE DUDU KUŞÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye Selçuklu Devleti, Uç Teşkilatı, Uç Beyi, Cihad, Göç, Türkmenler, Turkey Seljuk Empire, Border Organization, Border Bey, Jihad, Migration, Turkmen
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
XI. yüzyılda çeşitli konar-göçer Oğuz boyları, kalabalık gruplar halinde Selçuklu topraklarında muhaceret etmiş, Büyük Selçuklu Devleti de Türkmenleri, Anadolu'ya yönlendirme politikasını izlemiştir. Anadolu coğrafyasında Süleyman Şah tarafından kurulan Türkiye Selçuklu Devleti ise bu konar-göçer Türkleri, iskân etme sorumluluğunu yerine getirmiştir. Böylece uçlara yerleştirilen Türkmenler, bir yandan geldikleri yerlerde gelenekleri çerçevesinde yaylak- kışlak hayatı kurup kültürlerini yaşatırken bir yandan da Türkiye Selçukluları tarafından kurulan uç teşkilatının temel insan kaynağını oluşturdu. Bizans, Ermeni ve Trabzon Rum İmparatorlukları gibi sınır bölgelerinde yer alan uç teşkilatı, çeşitli dini, siyasi, sosyal ve ekonomik sonuçları ortaya çıkardı. Uç beyleri, Bizans, Haçlılar ve Moğollara mücadele ederek Anadolu'da Türklüğü ve İslamiyet'i korudular. Çobanoğlu, Öğrencinin Germiyan, Ladik ve Osmanlı Beylikleri, bu teşkilatın temel güçleri oldu. İslam gazasında sahip çıkan bu beylikler, yaptıkları akınlarla İslam dinini yaymışlar ve Türklüğün sınırlarını daha ileriye taşımışlardır. Aynı zamanda meydana getirdikleri mimari eserleriyle uçları mamur kılıp, ilmi çalışmaları destekleyerek hâkimiyetleri altındaki sınır bölgelerine Türk-İslam kimliğini kazandırmışlardır. Bu çalışman sırasında uç teşkilatı olgusunu siyasi, sosyal, ekonomik ve dini gibi farklı boyutlardan değerlendirirken konuya özellikle uç organizasyonunu ortaya çıkaran temel nedenler yönünden yaklaşmak istedim. Kaynakların taranması, kaynakların sınıflandırılması, kaynak tahlili, kaynakların eleştirisi ve son olarak senteze ulaşma basamaklarını takip ettim.
Özet (Çeviri)
XI. century, various semi-nomadic Oghuz tribes, in large groups migrated to the Seljuk lands, the Great Seljuk State followed the policy of routing Turkmen to Anatolia. Founded by Turkey Suleyman Shah, the Seljuk Empire in Anatolia these nomad Turks, it has fulfilled its responsibility to resettle. Thus Turkmen placed in the end, human resources formed the basis of a news organization founded by the Seljuks in Turkey on the one hand in the end they came to the place in the framework of the cultural traditions plateou-barracks and shelters set up for life. The extremist organizations in the border regions such as Byzantine, Armenian and Trabzon Greek Empires revealed various religious, political, social and economic results. Border beys maintained the Turkishness and Islam in Anatolia by fighting against the Byzantines, Crusaders and Mongols. Çobanoğlu, Germiyan, Ladik and Ottoman Principalities became the main forces of this organization. These principalities in the Author's Islamic Gaza have spread the religion of Islam with their raids and carried the boundaries of Turkishness further. At the same time, they created the TurkishIslamic identity to the border regions under their dominance by rendering the ends well-formed with their architectural works and supporting scientific studies. During this study, while evaluating the phenomenon of extremism from different dimensions such as political, social, economic and religious, I tried to approach the subject especially in terms of the main reasons that lead to extremist organization. I followed the steps of scanning the sources, classifying the sources, analyzing the sources, criticizing the sources and finally reaching the synthesis.