Sanat müzelerinde, depo ve sergileme alanlarındaki koruma
Conservation in art museums, warehouse and exhibition areas
- Tez No: 607632
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURİ ÖZER ERBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzecilik, Sanat Tarihi, Museology, Art History
- Anahtar Kelimeler: Restorasyon, Konservasyon, Sanat Müzesi, Koruma, Koleksiyon Yönetimi, Restoration, Conservation, Art Museum, Preservation, Collection Management
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müze Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
İlk bölümde, sanat müzesi tanımı, tarihçesi, çeşitleri, bu çeşitliliği oluşturan koleksiyon hakkında bilgi verilecektir. Sanat müzelerinin işlevselliği ve bu işlevsellik çerçevesinde koleksiyonun yönetimi hakkında bir çerçeve çizilecektir. Bu çerçeve içerisinde, koruma metodolojisi hususundaki çalışmalar anlatılmıştır. İkinci bölümde, Sanat Müzelerinin Koleksiyon Yönetimi olarak uyguladığı koruma metodolojisi değerlendirilmiştir. Dünyadaki ve Türkiye'deki sanat müzeleri örneklerinin, koruma metodolojisi ve koleksiyon yönetimi hakkında araştırmalara yer verilmiştir. Üçüncü bölümde, sanat müzelerinin depo ve sergileme alanları konusu üzerinde durulmuştur. Dünyadaki ve Türkiye'deki sanat müzelerinin depo ve sergileme koşulları esas alınarak koruma politikaları hakkında birtakım bilgiler paylaşılmıştır. Sonuç olarak, dünyadaki ve Türkiye'deki sanat müzeleri karşılaştırılarak birtakım bilgiler paylaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the first part, the definition of art museum, its history, types and the collection that make up this diversity will be given. A framework will be drawn about the functionality of the Art Museums and the management of the Collection within this functionality. Within this framework, studies on conservation methodology are explained. In the second part, it is evaluated with the conservation methodology applied by the Art Museums as Collection Management. Examples of Art Museum in Turkey and in the world, the place has been given to research on the protection methodology and collection management. In the third part, the depot and exhibition areas of the Art Museums are discussed. some information about the Museum of Art in the World and Turkey on the basis of storage and display conditions have been shared protection policies. As a result, some information has been shared by comparing the Museum of Art in the World and Turkey.