Anadolu Selçuklu Dönemi mimari süslemelerinde sembolik kûfi harfler
Symbolic kufic letters at the architectural decorations of Anatolian Seljuks Period
- Tez No: 607725
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞENAY ÖZGÜR YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: El Sanatları, Sanat Tarihi, Crafts, Art History
- Anahtar Kelimeler: Kûfi, Sembolizm, Selçuklular, Anadolu Selçukluları, İslam Sanatları, Tasavvuf, Mimari Süsleme, Yazı, Arap Harfleri, Vahdet İnancı, Kufic, Symbolism, Seljuks, Anatolian Seljuks, Islamic Arts, Mysticism, Architectural Decoration, Script, Arabian Letters, Faith of Unity
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Anadolu topraklarında Türk-İslam sanatlarının görsel belgeleri sayılabilecek pek çok mimari eser bulunmaktadır. Bu eserlerin motif ve kompozisyonları Türk kültürünün ve İslam inancının harmanlanmış birer yansıması olmuştur. İslam tasavvufundaki“Vahdet”inancı ilim, bilim ve sanatta her daim var olmuş, Türklerin İslamiyeti kabul edişi ve tasavvufla tanışmaları Türk-İslam sanat anlayışını özgün bir üsluba kavuşturmuştur. Bu çalışmada Kûfi yazı çeşitlerinden bahsedilmiş, sembolik anlamlarına yer verilmiştir. Tez konusu gereği Anadolu Selçuklu Dönemi mimari süslemelerinde tespit etmiş olduğumuz bazı Kûfi harfler hakkında bilgi verilmiştir. Harflerin bulunduğu yapılar tespit edilerek çizimleri yapılmıştır. Bu çalışma ile Kûfi'nin Türk-İslam sanatlarında kullanımı, mimari süslemelerdeki uygulamaları hakkında, farklı bir bakış açısıyla değerlendirmek ve yeni tanımlamalar yapabilmek hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
There are a lot of architectural works which can be regarded as the visual documents of Turkish-Islamic arts in Anatolian territories. The motifs and compositions of these works have been one each blended reflections of Turkish culture and Islamic faith. The faith of“Unity”in Islamic mysticism always has been in learning, science and, art; Turks' acceptance of Islam and meeting with mysticism have been folded the understanding of Turkish-Islamic art to a unique genre. In this study, Kufic writing types are mentioned and their symbolic meanings are included. According to the thesis subject, information is given about some Kufic letters which we established in the architectural decorations of the Anatolian Seljuks period. The structures where the letters found were identified and their drawings are made. With this study, it is aimed to evaluate the Kufic in Turkish-Islamic arts and its applications in architectural decorations from a different perspective and to make new definitions.