Şehit ailelerinin yas süreciyle baş etme davranışlarının incelenmesi
Examination of the mourning behavior of martyr families
- Tez No: 607726
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM KISAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Sosyoloji, Psychology, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Şehit Aileleri, Yas, Baş Etme, Şehit, Families of Martyrs, Mourning, Coping, Martyr
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu araştırmanın amacı şehit ailelerinin yasla baş etme davranışlarını incelemektir. Araştırmanın çalışma grubunu araştırmaya destek vermeyi kabul eden gönüllü şehit anne, baba ve eşleri oluşturmuştur. Araştırmaya 11 şehit annesi, 10 şehit babası ve 5 şehit eşi katılmıştır. Araştırmada, şehit ailelerinin yas süreciyle nasıl baş ettiklerini ve bu süreci kolaylaştıran / zorlaştıran faktörleri belirlemek amacıyla araştırmacı tarafından oluşturulan görüşme formu kullanılmıştır. Bu görüşme formunun geçerlilik düzeyini belirlemek için 5 uzmandan görüş alınmıştır. Araştırma tarama modeline göre yapılan nitel bir çalışmadır. Araştırmada yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır ve elde edilen veriler içerik analizi yapılarak incelenmiştir. Araştırmanın bulgularına göre, ailelerin büyük çoğunluğunun yakınlarının şehit olduğunu öğrendikleri ilk anda şok olma tepkisini verdikleri ortaya çıkmıştır. Şehit ailelerinin çoğunluğu yas sürecinde yaşadıkları hisleri anlatmayı tercih etmişler ve hislerini anlatmanın kendilerini rahatlattığını belirtmişlerdir. . Aileler yas sürecinde kendilerini en çok dini inançlarının ve milli duygularının ayakta tuttuğunu, kayıptan sonra günlük işlerinde aksama olmadığını belirtmişlerdir. Şehit aileleri kaybettikleri yakınları ile vedalaşmanın kendilerini rahatlattığını, ancak yakınlarını şehit eden kişilerin emniyet kuvvetlerince yakalanmasının acılarını hafifletmediğini söylemişlerdir. Yas sürecinde diğer şehit aileleri ile görüşmek ve mezar ziyaretleri yapmak şehit ailelerini rahatlatmaktadır. Şehit aileleri kayıptan sonra şehidi düşünmeye ve şehide odaklanmaya fırsat bulamamaları nedeniyle günlük işleri aksatmamaktadır. Kayıptan sonra ailelerin en fazla değişim yaşadıkları konu uyku düzenidir. Yas sürecini en çok“torunun varlığı”kolaylaştırmakta, şehide duyulan hasret ise zorlaştırmaktadır. Ailelerin çoğunluğu şehide ait eşyaların acıyı tazelemeye neden olduğunu belirtmişlerdir. Şehit ailelerinin çoğunluğu psikolojik destek almayı tercih etmediklerini ifade etmişlerdir. Şehit ailelerine şehidin yok olmadığını düşündüren faktörler yas sürecini kolaylaştırmakta, şehidin geri gelmeyeceğini hatırlatan faktörler ve şehide duyulan hasret süreci zorlaştırmaktadır. Şehidin yok olmadığı hissini veren faktörler, şehidin torunları, dini inançlar, şehidin v eşyaları, şehidin adını taşıyan yapılar (park, bahçe, çeşme, okul vs.) ve şehidin mezarı (şehidin mezarını, şehidin evi gibi gören aileler için) olarak saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the behavior of families of martyrs in coping with bereavement. The study group consisted of volunteer martyrs ' parents and wives who agreed to support the study. 11 mothers of martyrs, 10 fathers of martyrs and 5 wives of martyrs participated in the research. In the study, the interview form created by the researcher was used to determine how the families of martyrs cope with the mourning process and the factors that facilitate / complicate this process. To determine the validity level of this interview Form, 5 experts were consulted. Research is a qualitative study based on the screening model. Semi-structured interview technique was used in the research and the data obtained were analyzed by content analysis. The findings of the study revealed that the vast majority of families reacted to being shocked at the first time they learned that their relatives had been killed. The majority of the families of the martyrs preferred to describe their feelings during the mourning process and stated that their feelings were comforted. . The families have stated that their religious beliefs and national feelings are the most enduring during the mourning process, and that there is no disruption to their daily work after the loss. After the loss, families experience the most changes in sleep patterns. The“presence of grandchildren”facilitates the mourning process the most, while the longing for the martyr makes it difficult. The majority of the families stated that the items belonging to the martyr caused the pain to be renewed. The majority of families of martyrs have stated that they do not prefer to receive psychological support. The families of the martyrs do not disrupt daily work because they do not have the opportunity to think about the martyr and focus on the martyr after the loss. The families of the martyrs said that they felt relieved to say goodbye to the relatives they had lost, but that the arrest of those who had killed their relatives by the police did not alleviate their suffering. During the mourning process, meeting with other families of martyrs and making grave visits comfort the families of martyrs. The factors that suggest to the families of the martyrs that the martyr is not destroyed facilitate the mourning process, the factors that remind the martyr that he will not come back and the longing for the martyr complicates the process. vii Factors that give the feeling that the martyr is not destroyed, the descendants of the martyr, religious beliefs, the items of the martyr, the buildings bearing the martyr's name (park, garden, fountain, school, etc.)) and the martyr's grave (for families who see the martyr's grave as the martyr's House).