Güncel kariyer yaklaşımları: Türkiye'de 2012-2019 yılları arasında yapılan lisansüstü tez çalışmalarının içerik analizi
Current career perspectives: a content analysis of graduate thesis made in Turkey between the years of 2012-2019
- Tez No: 607776
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NEŞE SAĞLAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İnsan Kaynakları, Kariyer Yönetimi, Güncel Kariyer Yaklaşımları, Human Resources, Career Management, New Career Approaches
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 216
Özet
Günümüz organizasyonlarının belirlemiş oldukları hedeflere doğru ve hızlı bir şekilde ulaşabilmeleri ve maksimum faydayı sağlayabilmeleri için insan kaynakları politikalarına gereken önemi vermeleri gerekmektedir. Gelişen teknolojiler, artan rekabet ortamı, uluslararasılaşma gibi faktörler, şirketlerin değişen ve sürekli gelişim içinde olan, doğru, yenilikçi işletme politikaları oluşturulmasını zorunlu hâle getirmiştir. İnsan kaynakları politikalarının önemine dair artan farkındalık ve bu konu üzerine yürütülen akademik çalışmalar ile, günümüz işletmeleri daha çok bir organizasyon olarak ele alınmaktadır. Örgüt içi iletişim, karar alma mekanizmasının her kademeye yayılması, performans değerlendirme sistemlerine yönelik çalışmaların çoğu örgütsel gelişim ve örgütsel performansa yöneliktir. Sürekli değişim ve gelişimin etkin olduğu rekabet koşullarında, organizasyonların belirlemiş oldukları hedeflere ulaşabilmeleri, rekabet üstünlüğü sağlayabilmeleri ve varlıklarını koruyabilmeleri, çalışanlarının sahip oldukları işleriyle ve bulundukları örgütle olan bütünleşmeleri, en önemlisi de çalışan verimliliğinin artması işletmeler için hayatî öneme sahiptir. Tüm bu faktörlerin gerçekleşmesi ise çalışanların doğru bir kariyer yapılanması ile yönlendirilip, etkinliklerinin arttırılması ile mümkün olacaktır. Örgütsel etkinliği arttırılmış ve güçlendirilmiş personel örgütte rekabet avantajı sağlayacaktır. Bu araştırmada, günümüz işletmelerinde uygulama alanı bulan ve günden güne daha fazla yayılım gösteren güncel kariyer yaklaşımlarına ilişkin yazın taraması yapılmıştır. Araştırmanın birinci bölümünde, çalışma problemi belirlenerek çalışmanın amacı ve görevleri tespit edilmiştir. İkinci bölümünde, insan kaynakları yönetimi konusu ele alınmış, üçüncü bölümünde kariyer kavramının kavramsal analizi yapılmıştır. Araştırmanın dördüncü bölümünde ise, kariyer yönetimi kavramı ana hatlarıyla ele alınarak kariyer yönetimine etki eden faktörler, bireysel kariyer yönetimi, örgütsel kariyer yönetimi ve kariyer yönetim süreci irdelenmiştir. Çalışmanın son bölümünde ise güncel kariyer yaklaşımları sırasıyla açıklanmış ve 2012-2019 yılları arasında hazırlanmış olan yüksek lisans ve doktora tezlerinde“Güncel Kariyer Yaklaşımları”başlıklarının içerik analizi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Modern day organizations need to give the necessary importance to human resources policies in order to reach their determined objectives and to achieve maximum benefit. Factors such as developing technologies, increasing competition environment and internationalization have made it necessary to create correct and innovative business policies that are changing and continuously developing for companies. Along with the increasing awareness on importance of human resources policies and the academic studies carried put on the subject, today's enterprises are solidly considered as an organization. Organizational communication, spreading the decision-making mechanisms at all levels, and most of the work on performance evaluation systems are directed towards organizational development and organizational performance. It is vital for the enterprises to achieve the targets they have determined regarding the continuous change and developments, to achieve competitive superiority and to preserve their assets, to integrate their employees with their organizations and, most importantly, to increase employee productivity. The fulfillement of all these factors will be possible through directing the employees with the right career structure and increasing their activities. Increased organizational effectiveness and strengthened staff will provide competitive advantage in the organization. In this research, a literature review was conducted on current career approaches increasingly having applications for today's businesses. In the first part of the researh, the study problem, purpose and duties were determined. In the second part of the research, Human resources management definition, importance, objectives, characteristics and basic functions of enterprises are elaborated, In the third part, conceptual analysis of career has been done. In the fourth part of the research, current career approaches in human resources management and applications are examined. In the last part of the study, current career approaches were explained respectively and content analysis of the titles of“Current Career Approaches”was done in the master's and doctorate theses prepared between 2012-2019.