Metiltiyazol türevlerinin antikanser ve antiinflamatuvar aktivitelerinin değerlendirilmesi
The evaluation of anticancer and antiinflammatory effects of methylthiazole derivatives
  1. Tez No: 607955
  2. Yazar: DİLEK ERDAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİDE EDİP TEMEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: 4-Metiltiyazol türevleri, Antiinflamatuvar, Antikanser, Lipoksijenaz, Siklooksijenaz, 4-Methylthiazole derivatives, Antiinflammation, Anticancer, Lipoxygenase, Cyclooxygenase
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
İnflamatuvar yanıtlar; malign dönüşüm, invazyon ve metastaz olmak üzere kanser gelişiminin farklı aşamalarında belirleyici rol oynamaktadır. Günümüzde tercih edilen antiinflamatuvar ve antikanser etkili ilaçların yüksek toksisite, düşük etkinlik ve ilaç direnci nedeniyle kullanımı oldukça kısıtlıdır. Bu nedenle daha az toksik ve etkisi yüksek yeni mekanizmalara sahip antiinflamatuvar ve antikanser ilaç tasarlama çalışmaları önem kazanmıştır. Tiyozol türevi bileşikler, kanser tedavisinde kullanılan biyolojik olarak aktif önemli bileşiklerin yapısında bulunmasından dolayı yeni ilaç tasarımında oldukça önemlidir. Bu tez kapsamında, yeni sentezlenen 4-Metiltiyazol türevi bileşiklerin, siklooksijenaz (COX) ve lipoksijenaz (LOX) enzimleri üzerinde inhibitör etki potansiyelleri araştırılmıştır. Ayrıca sentezlenen bu bileşiklerin A549, C6 ve NIH/3T3 hücre dizileri üzerinde sitotoksite değerleri MTT metodu ile belirlenerek bileşiklerin antikanser aktiviteleri A549 ve C6 hücre dizilerinde değerlendirilmiştir. Anneksin V-FITC yöntemi ile ölçülen erken/geç apoptotik ve nekrotik hücre oranı, akım sitometrisi tarafından ölçülen mitokondriyal membran bütünlüğü ve kaspaz-3 aktivasyon düzeyleri değerlendirildiğinde BHD3 kodlu bileşiğin hem C6 hem de A549 hücre dizisi üzerinde pozitif kontrol sisplatine kıyasla etkinliğinin daha yüksek olduğu gözlemlenmiştir. Aynı zamanda BHD3'ün COX-1, COX-2 ve LOX enzim aktivitesini inhibe ettiği gösterilmiştir. Çalışmamızdan elde edilen bulgular, BHD3 kodlu bileşiğin antiinflamatuvar ve antikanser etki potansiyeli taşıdığını göstermekte olup tiyazol türevi bileşikleri temel alan ilaç geliştirme çalışmalarına katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Inflammatory responses play a decisive role in different stages of cancer development including malignant transformation, invasion and metastasis. Today, the preferred anti-inflammatory and anticancer drugs are very limited due to their high toxicity, low efficacy and drug resistance. Therefore, anti-inflammatory and anticancer drug design studies with less toxic and highly effective mechanisms have gained importance. Thiazole-derived compounds are very important in the design of new drugs because they are present in the structure of important biologically active compounds used in the treatment of cancer. In this thesis, the inhibitory effect potential of newly synthesized 4-Methylthiazole derivative compounds on cyclooxygenase (COX) and lipoxygenase (LOX) enzymes were investigated. Furthermore, cytotoxicity values of these synthesized compounds on A549, C6 and NIH/3T3 cell lines were determined by MTT method and anticancer activities of the compounds were evaluated in A549 and C6 cell lines. When the early/late apoptotic and necrotic cell ratio measured by annexin V-FITC method, mitochondrial membrane integrity and caspase-3 activation levels measured by flow cytometry were evaluated, activation of BHD3-coded compound on both C6 and A549 cell line was observed to be higher than positive control cisplatin. BHD3 has also been shown to inhibit COX-1, COX-2 and LOX enzyme activity. The findings obtained from our study show that BHD3 coded compounds have the potential of antiinflammatory and anticancer effects and will contribute to drug development studies based on thiazole derivative compounds.