Suriyeli kadın öğrencilerin sosyal dışlanma deneyimleri: Mersin Üniversitesi örneği
Social exclusion experiences of Syrian female students: The case of Mersin Universty
  1. Tez No: 607989
  2. Yazar: GÜNAY ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL YALÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, sığınmacı kadınlar, sosyal dışlanma, gündelik hayat, sosyal dışlanmanın boyutları, Migration, ayslum-seeker women, social exclusion, everyday life, dimensions of social exclusion
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
2011 yılının Mart ayında Suriye'de iç savaşın patlak vermesi, yüzlerce insanın ölmesi ya da ölüm tehlikesiyle karşı karşıya kalmasıyla sonuçlanmış, ardından birçok insan ülkesini terk ederek başka ülkelere sığınmıştır. Bu çalışmanın ana çerçevesini Suriyeli sığınmacı kadın öğrencilerin gündelik hayatta karşılaştıkları sosyal dışlanma pratiklerini sosyal dışlanmanın bütün boyutlarıyla anlamak ve bunun üzerinden tartışma yürütmek oluşturmaktadır. Araştırmada amaç, Suriyeli sığınmacı kadınların gündelik hayatta deneyimledikleri sosyal dışlanma pratiklerini“mağdurun gözüyle”anlamak ve Suriyeli kadınlara yönelik sosyal dışlanmayı görünür kılmaktır. Bu bağlamda Mersin'de üniversite okuyan 20 Suriyeli kadın sığınmacı ile derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Göç, sosyal dışlanma ve kadın üçleminde ele alınan bu araştırma, eğitimli genç kadın sığınmacıların gündelik ilişkilenme biçimlerinde karşılaştıkları dışlanma pratiklerine“ötekinin gözüyle”bakmayı önemli bir yere koymaktadır. Yine bu bağlamda nitel veriler araştırmanın kendi kapsamı çerçevesinde yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The outburst of civil war in Syria in March 2011 led to the death of hundreds of people or to the threat of dying. Because of this, great numbers of people left the country and sought refuge in other countries. The core of this study relies on the effort to understand the social exclusionary practices faced by Syrian female students by exploring social exclusion in all its dimensions and to be able to discuss them. The aim of the study has been defined as understanding the social exclusionary practices experienced by Syrian female students through the“eyes of the victim”and making the social exclusion towards Syrian women visible. For this aim, in-depth interviews have been conducted with 20 Syrian asylum-seekers who are students at the Mersin University. At the intersection of migration, social exclusion and woman, this study gives a special meaning to assume the“other's gaze”regarding the exclusionary practices witnessed by young female student asylum-seekers in their everyday lives. In this regard, qualitative data has been analysed in the framework of this study.