Simurg söyleni üzerine görsel anlatılar
Visual narratives on Symurg
- Tez No: 608075
- Danışmanlar: PROF. CEBRAİL ÖTGÜN
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Sanat, Simurg, söylen, metafor, kuş, yol, ateş, dağ, ayna, Art, Simurg, myth, metaphor, bird, road, journey, fire, mountain, mirror
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Simurg Söyleni kuşlar alemindeki tüm kuşların bilge kuş Simurg'u bulmak adına Kaf Dağı'na yaptıkları yolculuğu anlatır. Yol ve yolculuk kavramları metaforik olarak çokluktan birliğe varış sürecinde kişinin kendini gerçekleştirdiği yer olarak yaşamı tanımlar. Yaşam gerçekliğinde bireyin temel sorunsalı ise varoluş meselesidir. Kuşların Simurg'a ulaşması, özün kaynağına ulaşması şeklinde yorumlanırken bireyin varoluşuna dair yaptığı sorgulamalar onu kendi gerçekliğine ulaştırır. Bu çalışmada varlık meselesi, sözel bir anlatıdan hareketle sanatsal pratikler eşliğinde yeniden yorumlanmaya çalışılmıştır. Sanatın bünyesinde barındırdığı metaforik yapılanma söylenler içerisinde de mevcuttur. Simurg Söyleni'nin içeriğinde yere alan kuş, yol, dağ, ateş ve ayna imgeleri sanat tarihsel süreçte sıklıkla kullanılan imgelerdir. Seçilen bu imgeler, söylensel olanla sanatsal olan arasında bağ kuran yeni bir alan yaratmaktadır. Farklı sanatsal pratikler eşliğinde deneyimlenen bu alan, yapıtların içeriğini zenginleştiren anlatım olanaklarını da beraberinde sunar.
Özet (Çeviri)
Simurg tells the journey of all birds in the world of birds to Mount Kaf to find the wise bird Simurg.The concepts of road and journey define life as the place where one realizes himself metaphorically from the multitude to the unity. The basic problem of the individual in the reality of life is the question of existence. Birds reach Simurg, the source of the essence is interpreted as reaching the source of the individual's questioning about the existence of its own reality. In this study, the issue of being has been reinterpreted with artistic practices based on a verbal narrative. The metaphoric structure that art embodies is also present in the narratives. The images of birds, roads, mountains, fires and mirrors that take place in the content of Simurg are frequently used in the historical process of art. These images create a new field that connects the artistic and the verbal. This area, which is experienced with different artistic practices, presents the possibilities of expression that enriches the content of the works.