Parkinson ilacında bulunan levodopa ve benserazid etken maddelerinin kemometrik tayini
Chemometric determination of levodopa and benserazide active substances in parkinson drug
  1. Tez No: 608087
  2. Yazar: TAHİR ÖZER
  3. Danışmanlar: DR. GÜZİDE ERTOKUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Levodopa, Benserazid, Kemometri, Levodopa, Benserazide, Chemometry
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
Levodopa ve Benserazid içeren parkinson ilacını analiz etmeye yönelik yapılan bu tez çalışmasında, Ultra-Viyole Görünür Bölge Spektroskopisi, kemometri yöntemi ile birlikte kullanılmıştır. Levodopa ve Benserazid etken maddelerinin UV spektrumları alınarak, çalışma yapılabilecek saflıkta olduğu belirlenmiş ve analiz çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Yöntemimizde, levodopa ve benserazid için yüzde (%) geri kazanım değerleri ortalama olarak gerek sentetik karışım için, gerekse ticari numune için hesaplanmıştır. Her bir yöntem için de geri kazanımlar yüksek değerlerde bulunmuştur. Kullanılan PLS ve PCR kalibrasyon yöntemlerinden elde edilen sonuçlara ANOVA testi uygulanarak yöntemlerin doğruluğu test edilmiştir. Geliştirilen yöntemler, tekrarlanabilir, duyarlı ve doğru sonuç veren yöntemlerden biri olup levodopa ve benserazid içeren ilaç numunelerinin analizinde önerilebilir.
Özet (Çeviri)
In this thesis study to analyze parkinson drugs containing levodopa and benserazide, Ultra-violet visible region spectroscopy was used together with the chemometry method. By taking UV spectra of levodopa and benserazide active materials, it was determined that the work can be done in purity and analysis studies were carried out. In our method, the percent (%) recovery values for levodopa and benserazide were found for the synthetic mixture, as an average, for the commercial sample. Within each method, the recoveries were found at high values. The results obtained from the PLS and PCR calibration methods used were tested for the accuracy of the ANOVA test. The methods developed are reproducible, sensitive and accurate, and may be suggested in the analysis of drug samples containing levodopa and benserazide.