Türkiye'de Ar-Ge faaliyetleri'nin sektörel analizi
Sector analysis R & D activites in Turkey
  1. Tez No: 608174
  2. Yazar: AHMET CAN KÖYLÜOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ATAKİŞİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Gayri Safi Yurt İçi Hasıla, İhracat, İthalat, Araştırma ve Geliştirme, Granger Nedensellik Analizi ve VAR Modeli, Gross Domestic Product, Export, Import, Research and Development, Granger Causality Analysis and VAR Model
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Ekonomilerin gelişim süreçlerinde bir ilerleme kaydede bilmeleri açısından her daim değişim gereklidir. Bu değişimi ekonomiler ülkelerindeki yatırımlarla karşılamaya çalışmaktadır. Bu yatırımların ilerleyebilmesi için küresel ekonomik pazarlar, yenilikler ve gelişmeler önem arz etmektedir. İncelememizde Türkiye' deki ARGE faaliyetlerini ekonomik dinamiklerden olan GSYH, İthalat ve İhracat gibi büyüklüklerle açıklayarak inceledik. Çalışmamızı üç bölümde incelenmiştir. Bu bölümlerden ilk olanı ARGE kavramının tanımlanması, önemi, Türkiye'deki araştırma ve geliştirme faaliyetleri ve veri toplanırken dikkat edilmesi gereken kaidelere dikkat çektik. İkinci bölümümüzde büyüme kavramlarının tanınması, büyümeyi belirleyen unsurlar, araştırma ve geliştirmenin büyüme açısından yeri ve Türkiye' nin küresel rekabetteki yerini içeren incelemeler. Son olarak Türkiye' nin merkezi bütçeden ARGE' ye ayırdığı pay ve imalat sanayisinin süreçleri hakkında bilgilere değilmiştir. TÜİK tarafından açıklanan Türkiye' nin 1990-2018 yılları arasındaki ARGE, GSYH, İthalat ve İhracat verileri ile birlikte üçüncü bölümümüzde verilerimizin durağanlığına bakılmıştır. Durağanlığının saptandığı verilerimizin VAR Modeli oluşturularak incelemesi yapılmıştır. VAR analizimizden sonra Granger nedensellik analizi yapılan verilerimizin aralarındaki ilişki araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Development processes of economies a. This change is trying to meet economies with investments in their countries. Global economic markets, innovations and importance are important for these investments to advance. In our study, Turkey's GDP is the economic dynamics of R & D activities, we examined as to explain the magnitude Import and Export. Our study is examined in three sections. Defining the concept of R & D, which is the first of these sections, the importance of research and development activities in Turkey and we drew attention to the data base must be collected carefully. The second growth concept recognition of our department, factors determining growth, the place in terms of growth, research and development and Turkey's views including the position in global competition. Finally, Turkey's central R & D budget 'is not to allocate the share of manufacturing industry and the information about the process. Released by TurkStat, Turkey's R & D between the years 1990-2018, GDP, our department has been looking at the stability of our data with third Import and Export data. VAR data were determined and examined by constructing VAR Model. After the VAR analysis, the relationship between the data of Granger causality analysis was investigated.