An empirical analysis of the impact of innovative activities on production and export performance of the Turkish manufacturing industries
Yenilikçi faaliyetlerin Türkiye imalat sanayiinin üretim ve ihracat performansına etkisinin ampirik analizi
  1. Tez No: 711978
  2. Yazar: HAKAN ÜNAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHİTTİN KAPLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye Ekonomisi, İmalat Sanayii, İnovasyon, Araştırma ve Geliştirme, Ar-Ge Harcamaları, Ar-Ge Beşeri Sermayesi, Büyüme, Üretim, İhracat, Sektörler, Sabit Etkiler Modeli, Turkish Economy, Manufacturing Industry, Innovation, Research and Development, R&D Expenditure, R&D Human Capital, Growth, Production, Export, Sectors, Fixed Effects Model
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Türk imalat sanayi, 1980'li yıllardan bu yana endüstriyel üretim çeşitliliğini, kapasitesini ve rekabet gücünü büyük ölçüde etkileyen önemli bir yapısal dönüşüm geçirmektedir. Aynı zamanda imalat sektörü, dünya ekonomisiyle daha sağlam, güçlü ve dinamik bir entegrasyon yolu izlemeye çalışan Türkiye ekonomisinin kritik bir bileşeni haline gelmiştir. Ancak, imalat sanayiinin inovasyon ve teknolojik bilgi yetkinliği yıllar içinde istenilen düzeye ulaşmamış, hatta ülkenin rekabet gücünü inşa etmede yetersiz kalmıştır. Diğer taraftan, veriler imalat sanayi ve Türk inovasyon ekosisteminin 2000'li yılların başından itibaren yenilikçi faaliyetlerde önemli bir artışa tanık olduğunu göstermektedir. Bu tezin temel amacı, yenilikçi faaliyetlerin Türk imalat sanayiinin alt sektörlerinin üretim ve ihracat performansı üzerindeki etkisini ampirik olarak araştırmaktır. Yenilikçi faaliyetlerin gerçekleştirilme şekli ve kapsamı, imalat sanayinin alt sektörleri arasında yaygın heterojenlikler göstermektedir ve bu heterojenlikler genellikle alt sektörlerin özel belirleyici nitelikleri ile yakından ilişkilidir. Her bir alt sektördeki firmaların; kaynak kullanımı, işgücü niteliği, üretim teknolojisi, hatta yenilikçi yaklaşımlarda benzer özellikler göstererek yakınsadıkları ve kümelendikleri söylenebilir. Diğer taraftan, imalat sanayinin alt sektörleri bu özellikler açısından önemli farklılıklar göstermekte ve sektörler arası heterojenlikler gözlenmektedir. Bu sebeple, sektörel heterojenlik bilgisini barındıramayan analizler yanlı tahminlere yol açmaktadır. Bu çalışma, sektörel heterojenliği yeterli düzeyde ele almak için, üretim ve ihracat modellerin bağımlı ve açıklayıcı değişkenlerine ilişkin verilerin sektörel analizini gerçekleştirmiştir. Bu araştırma, 2009-2020 döneminde Türk imalat sanayiinin yirmi iki alt sektörünün her birine ait ayrıştırılmış yıllık verilerini kullanmaktadır. Üretim ve ihracat talep denklemleri, panel veri sabit etkiler yöntemi kullanılarak tahmin edilmiştir. Üretim modeli sermaye, emek ve yenilikçi faaliyetlerin bir fonksiyonu olarak ele alınırken, ihracat talebi modeli dış gelir, nispi fiyatlar ve alt sektörlerin yenilikçi faaliyetlerini temsil eden Ar-Ge harcamalarını içermektedir. Alternatif olarak, Ar-Ge personeli sayısı, imalat sanayiinde araştırma faaliyetlerinde yer alan beşerî sermayenin etkisini ölçmek ve raporlamak için bir diğer yenilik göstergesi olarak benimsenmiştir. Panel veri analizi, Ar-Ge harcamalarının Türk imalat sanayiinin sektörel üretimi ve ihracatı üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Ancak, bu araştırmada sunulan ampirik kanıtlar, Ar-Ge'nin hem üretim hem de ihracat üzerindeki etkisinin oldukça sınırlı ve zayıf olduğunu açıkça göstermektedir. Ar-Ge harcamaları, ihracat modelinde daha yüksek bir katsayı aldığı için ihracatı açıklamada üretimden daha başarılıdır. İlginç bir şekilde, Ar-Ge personeli sayısının hem sektörel üretim hem de sektörel ihracat üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi olmayan bir sonuç ortaya koymasıdır. Ek olarak, regresyon sonuçları bize diğer açıklayıcı değişkenlerin etkisi hakkında bilgi vermektedir. Geleneksel üretim faktörleri olan sermaye ve emeğin sektörel üretime olumlu katkı sağladığı tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular dış gelirdeki artışın ve göreli fiyatların düşmesinin sektörel ihracatı olumlu etkilediğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The Turkish manufacturing industry has undergone a structural transformation that greatly affected its industrial production diversity, capacity, and competitiveness since the 1980s. At the same time, the manufacturing sector has become a critical component of the Turkish economy, which strives to pursue a more robust, powerful, and dynamic integration path with the world economy. However, the innovative and technological knowledge competence of the manufacturing industry did not reach a desired level, and even it was insufficient to build the competitiveness of the country over the years. The data, however, shows that the manufacturing industry and the Turkish innovation ecosystem have witnessed a significant increase in innovative activities since the beginning of the 2000s. The main purpose of this thesis is to empirically investigate the impact of innovative activities on the production and export performance of the sub-sectors of the Turkish manufacturing industry. The way and the extent that innovative activities carried out show widespread heterogeneities across the sub-sectors of the manufacturing industry, and they are often closely related to the special characteristics of these sub-sectors. For each sub-sector, it can be argued that firms converge and cluster by demonstrating similar characteristics in resource utilization, qualification of workforce, production technology, even in innovative pursuits. However, the sub-sectors of the manufacturing industry differ significantly in terms of these characteristics, leading to observed inter-sectoral heterogeneities. Therefore, analysis that can not accommodate the information on sectoral heterogeneities leads to biased estimates. To handle sectoral heterogeneity adequately, this study employs sectoral analysis of the data related to the dependent and explanatory variables of the production and export models. This research uses disaggregated annual data for each of the twenty-two sub-sectors of the Turkish manufacturing industry over the period 2009-2020. The production and export demand equations were estimated using the panel data fixed-effects method. The production model is considered as a function of capital, labor, and innovative activities, while the export demand model includes foreign income and relative prices and R&D expenditure representing the innovative activities of the sub-sectors. Alternatively, the number of R&D personnel was adopted as a specific innovation indicator to measure and report the impact of human capital involved in the research activities in the manufacturing industries. The panel data analysis indicates that R&D expenditure has a positive impact on the sectoral production and export of the Turkish manufacturing industry. However, the empirical evidence presented by this research clearly shows that the impact of R&D on both production and export is quite limited and weak. R&D expenditure is more successful in explaining exports than production as it gets a higher coefficient in the export model. Interestingly, the number of R&D personnel seems to have no statistically significant impact in the cases of both sectoral production and export. Additionally, the regression results inform us about the impact of the remaining explanatory variables. Capital and labor, which are the traditional factors of production, are also found to contribute positively to sectoral production. The findings also show that an increase in foreign income and a decrease in relative prices positively affect sectoral exports.