Investigating the spatiotemporal changes of land use / land cover and ecosystem services over three periods in yuvacik
Yuvacık ormanlarında zamansal, konumsal ve ekosistem hizmetlerinde meydan gelen değişimin 3 farklı periyot için analiz edilmesi
- Tez No: 608244
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ UZAY KARAHALİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Zamansal ve konumsal değişim, Ekosistem hizmetleri, Yangın duyarlılık indeksi, Karbon depolama, Su üretimi, Toprak kaybı, Biyolojik çeşitlilik, Spatiotemporal change, Ecosystem services, Fire sensitivity index, Carbon storage, Water production, Soil loss, Biodiversity
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışma, 1972, 2004 in 2015 yıllarında Yuvacık planlama birimindeki ormanların zamansal ve konumsal değişimini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Çalışma alanında belirlenen değişimleri izlemek ve meşcerelerin toplam alanını belirlemek için Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) teknikleri ve ArcGIS 10.3TM programı kullanılmıştır. Arazi kullanımı ve arazi örtüsü değişimi, gelişim çağı, toprak kaybı, su üretimi, karbon depolama, yangın duyarlılık indeksi, biyolojik çeşitlilik gibi orman dinamiklerinde 43 yıl boyunca meyda gelen değişimler zamansal ve konumsal olarak analiz edilmiştir. Toplam 12092.1 ha alana sahip olan Yuvacık planlama biriminde; arazi kullanımında özel ormanlar ve kadastro dışı alanlar oluşurken, baltalık ve saf Meşe alanları ortadan kalkmış ve açıklık alanların %99'u yerleşim alanına dönüşmüştür. Bozuk ve karışık ormanlar giderek azalmış ve buna karşın saf Kayın meşcerelerinde alansal olarak büyük değişimler olmamıştır. 3 kapalı ormanlarda 1972 yılından 2015 yılına kadar %42 oranında artış olmuştur. Karbon depolama miktarları 1972, 2004 ve 2015 yıllarında sırasıyla 1071.3 Gg, 1122.8 Gg ve 1090.6 Gg hesaplanırken, hektardaki karbon yoğunluğu 1972'den 2015'e kadar geçen sürede 100 Mg/ha'dan 300 Mg/ha'a çıkmıştır. Bununla birlikte, 1972 yılından 2015 yılına kadar, toprak kaybı 1 milyon ha y-1 ve su üretimi 1,6 milyar m3 ha-1y-1 azalmıştır. Yuvacık planlama biriminde 1972, 2004 ve 2015 yıllarında sırasıyla 6.13, 5.99 ve 6.30 yangın duyarlılık indeksi (FSI) hesaplanmış ve planlama biriminin 2. derece yangın duyarlılığına sahip olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, biyolojik çeşitlilik endeksleri dikkate alındığında Yuvacık ormanlarının olumlu yönde seyir gösterdiği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to map out to analyze the spatial and temporal change of forests ecosystem services in 1972, 2004 and 2015 of Yuvacık Planning Unit. GIS techniques and ArcGIS 10.3TM was used to determine the total area of stands to be analyzed for targeting spatiotemporal dynamics of field study. The spatial and temporal parameters of and forest ecosystem services such as land use/land cover change, crown closure, soil loss, water production, carbon storage, fire sensitivity index and biodiversity were analyzed over 43 years. The private and cadastral forests occurred as new types of land use while coppice forest, oak stands were disappeared and 99% of open lands were change into residential areas and the forest cover increased in Yuvacık PU and it has 12092.1 ha total area due to tree species maps. Degraded and mixed forests were progressively decreased and in additional Beech pure stands were remained strong among other pure stands. Forest in Yuvacık PU were in type of dense forest increased up to 42 % (5194.9 ha) from 1972 to 2015 and mature trees climbed delicately (2548 ha) due to development stage“cd”in the same period. The carbon storage in above and below ground of forest ecosystems was 1071.3 Gg in 1972, 1122.8 Gg in 2004 and 1090.6 Gg in 2015 with the carbon density rate 100 to 300 Mg/ha. Moreover, the soil loss declined from 1,1 billion ton y-1 to 108,549 ton y-1 and water produced decreased slightly from 1,8 billion to 272 million m3 y-1 between 1972 and 2015. Afterward, Yuvacık forest management planning unit were classed in 2nd class of high wildfire vulnerability with respectively FSI of 6.13, 5.99 and 6.30. In addition, due to biodiversity index rate dedicate the well growth of Yuvacık forests.